Ο απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στη Γερμανία αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, με τη θεομηνία να προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων στη χώρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η τοπική αστυνομία.«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.
Η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές
Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να ταξιδέψει στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βέλγιο: Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλλονία
Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως δήλωσε ο Ερβέ Ζαρμάν, κυβερνήτης της Λιέγης στο rtl. Στους 13 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων.
Ολλανδία: Οι αρχές εκκενώνουν μεγάλο τμήμα της πόλης ΦένλοΧιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.
Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.
Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.
Την κλιματική αλλαγή φωτογραφίζουν πολλοί ειδικοί
Για τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής πολλοί μετεωρολόγοι και εξειδικευμένοι στη διαχείριση υδάτων εκτιμούν ότι οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, με περισσότερα από 150 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων υδροδότησης. Ως αποτέλεσμα ήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας.
Οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν την βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη Γερμανία.Σημειώνουν μάλιστα ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν παλαιότερα μια φορά στα 20 χρόνια θα πλήττουν πλέον ανά πέντε χρόνια περιοχές της χώρας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά σε δηλώσεις τους ότι οι διαστάσεις της καταστροφής παραπέμπουν με τον πλέον σαφή τρόπο στην κλιματική αλλαγή: «Είναι η ένταση και η διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά συνέπεια επείγει η λήψη άμεσων μέτρων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους.