Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε στη χώρα μας και η οποία προβλέπεται να επικρατήσει στο μέλλον, έκρουσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Τόνισε πως ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.\
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη, δηλωσε ο πρωθυπουργός. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Ε;iναι χαρακτηριστική η δήλωση στην οποία προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού.
Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται στην εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας πωςς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας: