Κ. Μητσοτάκης: Επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα – Με τεκμαρτό εισόδημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

31 Οκτ 2023

Έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε δύο φορές το μήνα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδριάζει «στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής αλλά και στήριξης στην ενέργεια και ειδικότερα στην επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. «Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης με την οποία όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν συμβιβαζόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε σειρά παράλληλων μέτρων που λαμβάνονται σε διάφορα πεδία.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επανεξέταση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι στον τομέα αυτό πρέπει να δούμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα και να μπορέσουμε να την αλλάξουμε, «Δε γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμη κι από τον κατώτατο μισθό», είπε κι έκανε λόγο για «τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων», καθώς από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Πρόκειται, βέβαια, για μία όψη μόνο της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο, στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ», είπε και επανέλαβε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο.

«Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα.

Η καθημερινότητα, άλλωστε, όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά μας. Έτσι, θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια», πρόσθεσε.

Από τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες όπως είπε στο πλαίσιο του υπουργικού θα μιλήσουν οι Υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το Υπουργείο Υγείας θα μιλήσουμε για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα. Είναι προκλήσεις της εποχής μας. Δυστυχώς, απλώνονται ολοένα και πιο απειλητικά μέσα στην κοινωνία μας.

Και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα ήθελα να τονίσω, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων».