Την αντίδραση τόσο του πανεπιστημιακού όσο και του πολιτικού κόσμου, έχει προκαλέσει το πρωτοφανές bullying των φοιτητών στην καθηγήτρια και πρόεδρο της Φιλοσοφικής Σχολής, Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου, οι οποίοι ζητούν την άμεση παραίτησή της,μετά από ανάρτησή της στο facebook στην οποία ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πολλώ δε μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία.
Επέκρινε μάλιστα τα συνθήματα ως "φασιστικά", προκαλώντας την έκρηξη των αριστεριστών. "Δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους. Μία ετεροχρονισμένη Βαϊμάρη με smart phones και apps", έγραψε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, μέλη της φοιτητικής κίνησης "ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής", τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύουν σφοδρές και βίαιες επιθέσεις κατά της κ. Νικολαΐδου, πραγματοποιώντας παράλληλα "παρεμβάσεις"... όπως ο αποκλεισμός του γραφείου της και απαιτούν την παραίτησή της, με αφορμή "την αισχρή ανάρτηση της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών".
Τη συμπαράστασή τους στην καθηγήτρια εξέφρασαν δημόσια μεταξύ άλλων, το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, ο καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Το Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στην Πρόεδρο του Τμήματός μας, Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, και αποδοκιμάζουμε εμφατικά τη στοχοποίησή της και την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα μαθήματά της. Η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ο κριτικός λόγος, το δημοκρατικό ήθος και η παρρησία είναι αρχές που προάγει και υπερασπίζεται ανυποχώρητα το Τμήμα μας.
Η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Σήμερα στο protothema.gr ως πρώτο θέμα (και μπράβο τους) μιλά η Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. RESPECT!!! Υπάρχουν 'Καθηγηταί' εις τας Αθήνας. Η πολιτική του κατευνασμού δια της σιωπής, του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες (αλήθεια αυτοί οι φοιτητές θα έχουν καμία επίπτωση μετά την ανακοίνωση του κοσμήτορα;) βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό, με αποτέλεσμα να κρατούν όμηρο την πανεπιστημιακή κοινότητα με την βία. Και επειδή η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, χρειάζονται Λόγος και Θεσμοί. Οι καθηγητές να μιλήσουν, να αντισταθούν, να δώσουν πρότυπο, οι φοιτητές να κατανοήσουν την δύναμη της πλειοψηφίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει θεσμούς και πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών και οι αρχηγοί των κομμάτων να μην υπεκφεύγουν. Έχοντας υποστεί πολλαπλές μορφές βίας την περίοδο της Υπουργείας, μου ξερω ειδικά για τις γυναίκες τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και τον σεξισμό που αυθόρμητα κινητοποιείται. Vasso Kindi, @Μαρια Ευθυμιου, Βάνα Νικολαΐδου-Κυπριανίδου, τρεις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ βγήκαν μπροστά -όπως βέβαια και άλλοι και άλλες... όχι αρκετοί. Είχα πει κάποτε, όταν γράφαμε τον νόμο, στους καθηγητές Achilleas Gravanis και Joachim Grispolakis και στον αείμνηστο Βασίλη Παπάζογλου: 'Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς... ακόμα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου έγραψε στο Facebook ότι «η συνάδελφος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου έχει τον απέραντο σεβασμό μου. Δίνει με μέγιστο θάρρος τον μοναχικό αγώνα της αξιοπρέπειας του πανεπιστημιακού δασκάλου. Φωτίζει τον σκοταδισμό των διωκτών της. Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση. Χωρίς να επιδιώκω την αυτοαναφορά, το έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Βιωματικά το περιγράφω σαν το αίσθημα του βιασμού. Ιστορικά οι ομάδες αυτές μιμούνται τους μαθητές και φοιτητές της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Που διαπόμπευαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων και χωριών τους δασκάλους τους εξευτελίζοντάς τους με τον χειρότερο τρόπο. Όμως δεν μπορούν να αγγίξουν την Κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Γιατί έχει το ύψιστο ηθικό πλεονέκτημα: Υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τεράστιο ψυχικό κόστος, βέβαια».
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, σε ανάρτησήν του αναφέρει: «Οι φασίζουσες δυνάμεις του παν/μιου προπηλακίζουν την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου, πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μιου Αθηνών, επειδή διαφωνούν με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ελευθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό παν/μιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι η αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το παν/μιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το παν/μιο αλλά στην χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα παν/μια τα θρασύδειλα αυτά φασιστακια θα ήταν ανίσχυρα. Το παν/μιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητο του. Αλλά, μούγκα στην στρούγκα …
Με την θαρρετή και ελευθερη κ. Νικολαΐδου!!
ΥΓ# Η συνάδελφος πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Παν/μιου Αθηνών από τον νεοναζί Πούτιν».
Προηγουμένως, υπέρ της κας Νικολαΐδου είχε ταχθεί ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων τονίζοντας τα εξής: «Συντάσσομαι κι εγώ σθεναρά με τις φωνές υποστήριξης προς την καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, για τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας μιας ανάρτησής της, αλλά και γενικότερα για όσα γράφει για το Πανεπιστήμιο. Πέραν των προφανών διαστρεβλώσεων στα λεγόμενά της από τους 'επικριτές', τίθεται εδώ αμείλικτα το ζήτημα του κορυφαίου αγαθού της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Οι απειλητικές προτροπές 'να προσέχεις τί γράφεις' είναι ανατριχιαστικές. Η ψυχολογική και λεκτική βία εναντίον της, αποτρόπαια. Η απαίτηση να παραιτηθεί, απλώς και μόνο επειδή κάποιοι διαφωνούν με όσα λέει, αντιβαίνει στη λογική του ελεύθερου ακαδημαϊκού διαλόγου, δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου συνεχίζει να στοχοποιείται βάναυσα για τις απόψεις της. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου».