«Μας έτρωγαν τα ποντίκια στη Σάμο»

17 Οκτ 2019

Η εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου δημοσιεύει συνέντευξη με μια πρόσφυγα από την Γκάνα, η οποία κατάφερε να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό στη Σάμο. Στην ερώτηση γιατί κατέθεσε την προσφυγή απαντά: «Γιατί δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν εδώ όλα αυτά. Ήρθαμε γιατί χρειαζόμασταν βοήθεια, αλλά οι αρχές μας αγνόησαν. Μετά την καταγραφή μας δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε, ούτε καν μια κουβέρτα. Με τα τελευταία μας χρήματα έπρεπε να αγοράσουμε από άλλους πρόσφυγες μια σκηνή με τρύπες και να κοιμηθούμε δίπλα στον κατάμεστο καταυλισμό. Ο άντρας μου, ο αδελφός μου κι εγώ σε ένα στρώμα. Έβρεχε και μας έτρωγαν τα κουνούπια και τα ποντίκια. Νύχτες ολόκληρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ και όλα αυτά ενώ είμαι έγκυος».

Η νεαρή γυναίκα από την Γκάνα, έγκυος στον ένατο μήνα, συμπληρώνει πως «για το φαγητό έπρεπε να περιμένουμε ώρες και ήταν πραγματικά κακό. Όλη την ημέρα είχαμε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό κατ΄ άτομο. Σαν έγκυος πρέπει να πίνω πολύ νερό, τουλάχιστον πέντε ή έξι μικρά μπουκαλάκια. Εύχομαι οι δικαστές να έρθουν εδώ στη Σάμο χωρίς προειδοποίηση και να δουν πώς μας μεταχειρίζονται και κάτω από ποιες συνθήκες ζούμε. Κάποιοι τρελαίνονται εδώ, άλλοι πεθαίνουν».

Τέλος, η νεαρή πρόσφυγας εξηγεί ότι κατάφερε να υποβάλλει την προσφυγή μέσω ενός Γερμανού νομικού. Το τηλέφωνό του το βρήκε μέσω ενός workshop που οργανώθηκε από εθελοντές για τη διαδικασία ασύλου.

Αναμενόμενο ό,τι έγινε στη Σάμο

Στα νέα πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων στη Σάμο αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel. Στο άρθρο σημειώνεται όσον αφορά την φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό: «Αρχικά δεν ήταν σαφές πώς ξέσπασε η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel γύρω στις 7 μ.μ. υπήρξε μια πολύ βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Σύροι. Μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο…. Αργότερα διαδόθηκαν φήμες στον καταυλισμό ότι ένας πρόσφυγας πέθανε κατά τη συμπλοκή. Τότε ξέσπασαν νέες συμπλοκές και αυτή τη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να χωρίσει τους πρόσφυγες».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Στο λεγόμενο hotspot της Σάμου, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές, διαβιούν 5.768 αιτούντες άσυλο… ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 648 άτομα. Από το καλοκαίρι η κατάσταση έχει εμφανώς χειροτερεύσει. Έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τον Αύγουστο ήρθαν 9.300 πρόσφυγες και τον Σεπτέμβριο 12.000».

Tο άρθρο καταλήγει, αναφερόμενο στις προειδοποιήσεις του νέου δημάρχου του νησιού Γιώργου Στάντζου, ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Kαι συμπληρώνει: «Aλλά και ο γιατρός Νίκος Κακλαμάνης, ο οποίος χώρισε στην αρχή τους μετανάστες, είναι πεπεισμένος πως ‘κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο κάτω από αυτές τις συνθήκες’».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της Welt, το οποίο με αφορμή τις ταραχές στη Σάμο υπογραμμίζει την κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών και σε άλλα νησιά: «Και άλλοι καταυλισμοί στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Πριν από δυο εβδομάδες ξέσπασαν πάλι συμπλοκές στη Λέσβο και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Από τις αρχές του χρόνου έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα 38.000 περισσότεροι μετανάστες σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ».

πηγή dw.com