Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στην οδό Σταδίου, στην «καρδιά» της Αθήνας, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα και οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από κάμερα κλειστού κυκλώματος, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών. Οι δράστες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσέγγισαν το σημείο και αφού τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, τράπηκαν σε φυγή.
Πρόκειται για μία βομβιστική επίθεση που δείχνει σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών που φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο Υπουργείο Εργασίας κι όχι σε γύρω κτίρια, ενώ υπήρχαν κι άλλες καλά μελετημένες ενέργειες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση ότι επέστρεψε το λεγόμενο «αντάρτικο πόλης».
Ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.
Την ευθύνη των δύο ενεργειών ανέλαβαν δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να είναι από την ίδια «δεξαμενή» λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.
Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη.
Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.
Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.
Ηταν η τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα . Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή.
Οι αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των τρομοκρατών. Επίσης εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι η βόμβα είναι κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο της έκρηξης.
Στην συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από το υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας.
Και αυτό γιατί -πιθανότατα- δεν ήθελαν θύματα.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης