Αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών - Μετωπική στις δευτερολογίες Μητσοτάκη- Τσίπρα

25 Αυγ 2021

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. O χρόνος της συζήτησης διευρύνθηκε με εισήγηση του προέδρου Κ. Τασούλα και θα ολοκληρωθεί στις 4 το μεσημέρι.


Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρόταξη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι και θα είναι η βασική μας πολιτική


Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος. Τρίτον πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες. Και τέταρτο με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Αυτές οι φωτιές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το εξηγεί και η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτό που βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο».

«Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από το εξωτερικό. Πάρα ταύτα χρειαστήκαμε τρεις ημέρες να σβήσουμε τη φωτιά

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη.


«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η μεταβίβαση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. «Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξοικειωθεί με αυτό η πυροσβεστική», είπε χαρακτηριστικά.


«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».


Αλ. Τσίπρας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον λαό τις ώρες της καταστροφής

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».


Φ. Γεννηματά: Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής - Αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους


Με αναφορά στην πανδημία ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». Ωστόσο, «Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» σημείωσε η κα Γεννηματά και κλείνοντας την αναφορά της στην πανδημία συμπλήρωσε: «Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχει στηρίξη το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».


Δ. Κουτσούμπας: Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες


«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»...

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι? αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».


Μετωπική στις δευτερολογίες Μητσοτάκη- Τσίπρα


Σε μετωπική αντιπαράθεση οδηγήθηκαν κατά τις δευτερολογίες τους  Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας/

Η φράση που φάνηκε να οδηγεί σε «ανάφλεξη» τη συζήτηση προήλθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνοντας την πρωτολογία του ανέφερε: 

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού.

Σε υψηλότερους τόνους σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση εμφανίσθηκε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ευθέως για επικοινωνιακό σόου που είχε στηθεί λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καεί άνθρωποι. «Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μιλάτε σε εμένα για ενσυναίσθηση όταν στήνατε σόου, τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού. Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και το δεύτερο ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του είπε ότι βεβαίως κι έγιναν λάθη και στην Εύβοια με το σημαντικότερο ότι δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω τα πολύτιμα εναέρια μέσα για να παλέψουμε την αναζωπύρωση στην Αττική ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια.


Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις κατηγορίες του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του για την «ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους»

«Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές». Θύμισε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης, που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας…επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, τώρα αντιμετωπίζετε εσείς μία καταστροφή». Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».