Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα δε την Τρίτη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τη διαχείριση της επεκτεινόμενης πανδημίας, από το φθινόπωρο και μετά. Θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, τους κλειστούς χώρους, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, προκειμένου όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα λειτουργεί η καθημερινότητά τους τους επόμενους μήνες.
Θα προχωρήσουμε σε μία σειρά από μέτρα που θα προστατεύουν την κοινωνία ανέφερε σε δηλώσεις του (στον ΣΚΑΙ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «σημαντική πιθανότητα» την επαναφορά της χρήσης της μάσκας.
Όσον αφορά τους χώρους στους οποίους θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια. Δεν μπορείς να στερήσεις το δικαίωμα από τον άλλον να πάει να ψωνίσει ή να αγοράσει γάλα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δείχνοντας» ελεύθερη πρόσβαση στα super market.
«Υπάρχουν άλλοι χώροι όμως όπου δυστυχώς δεν διασφαλίζονται διαφορετικά. Αφορούν σε διασκέδαση, χώρους εστίασης, μετακινήσεις».
«Εκεί», πρόσθεσε «θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στους εμβολιασμένους. Και οι υπόλοιποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με τεστ με δικά τους έξοδα. Όπως για παράδειγμα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα υποχρεούνται να κάνουν δικά τους τεστ μία ή δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες και εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων:
-Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι μόνο για εμβολιασμένους
Εκπαίδευση,
Στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες που επίσης θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη
Πανεπιστήμια:
-Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
-Ανεμβολίαστοι: Δύο εργαστηριακά τεστ / εβδομάδα
Σχολεία:
-Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
-Ανεμβολίαστοι: Δύο εργαστηριακά τεστ/ εβδομάδα
-Ανεμβολίαστοι μαθητές (από 12 ετών και πάνω): 2 self test/εβδομάδα
Δημόσιος/ιδιωτικός τομέας
-Ανεμβολίαστοι: Δύο εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα
Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.