Οχι στους σχεδιασμούς «εν κενώ»

Χρήστος Δερβένης 04 Φεβ 2014

Η εβδομάδα που πέρασε σηματοδότησε την είσοδο στην τελική ευθεία των διαδικασιών συγκρότησης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Οι καθαρές τοποθετήσεις των πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και οι δηλώσεις του προέδρου του, που σταθερά υποστηρίζουν το εγχείρημα της συμπόρευσης όλων των δυνάμεων του χώρου, με σεβασμό στις οντότητες που τον συγκροτούν, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, επιβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία των «58» ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και με τον σωστό τρόπο.

Δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ μετά τις λανθασμένες επιλογές της άρνησης συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2012, την αποχώρηση από την κυβέρνηση με τον τρόπο και την αιτιολογία που προβλήθηκε, συνέχισε την αδιέξοδη πολιτική της με την άρνηση συμπόρευσής της σ? αυτή την προσπάθεια. Ευτυχώς όμως που στελέχη της που πιστεύουν ότι η πρόταση των «58» είναι η μόνη υπαρκτή πρόταση ανασυγκρότησης του χώρου αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια. Παρ? όλ? αυτά, οι πόρτες της πρωτοβουλίας είναι ανοιχτές για όποιον, έστω και την τελευταία στιγμή, αποφασίσει ότι η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να έχει μέλλον με την πρόσκληση σε «γκρινιάρηδες» πολιτικούς, ούτε κλείνοντας το μάτι στους εγχώριους εκπροσώπους μιας λαϊκίστικης «Αριστεράς».

Το στοίχημα όμως του πρώτου σημαντικού σταθμού της Κεντροαριστεράς που είναι οι ευρωεκλογές δεν μπορεί να κερδηθεί με σχεδιασμούς εν κενώ. Η χώρα εξακολουθεί να περνάει δύσκολες στιγμές και, παρ? όλα τα θετικά αποτελέσματα, η ανεργία συνεχίζει να είναι παρούσα, και μάλιστα σε βαθμό που να απειλεί την κοινωνική συνοχή, η θεσμική και η παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους βρίσκεται σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μαζί με την έξοδο από το πρόγραμμα είναι η καθημερινή πραγματικότητα.

Σ? αυτή την προσπάθεια το σημαντικότερο τμήμα της δικής μας Κεντροαριστεράς είναι παρόν. Η πρόσκληση των «58» από την αρχή της διατύπωσής της είχε ως βασική προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα. Γιατί έχουν τη σωστή αντίληψη ότι η Κεντροαριστερά οφείλει να μάχεται στο πεδίο της ασκούμενης πολιτικής και να μην είναι ή φυγάς ή αυτός που περιμένει την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων. Με τις ιδέες της, τις πολιτικές της και την αισθητική της. Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα. Με το βλέμμα σε ένα καλύτερο μέλλον σώζουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το παρόν.