Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις να εφαρμόσουν εκεχειρία στην Ουκρανία στις 6 και 7 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, μετά και την έκκληση που απηύθυνε ο πατριάρχης Κύριλλος, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.
Νωρίτερα, ο πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, μια πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως κυνική παγίδα.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη - μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.