Γερμανία Εκλογές: Φαβορί ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς και μετά το τρίτο ντιμπέιτ

20 Σεπ 2021

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς, κέρδισε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τις εντυπώσεις και στη χθεσινή τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Όπως ανακοίνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ProSieben, SAT 1 και Kabel 1 που φιλοξένησαν την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ενόψει των φετινών εκλογών, στο ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρήσατε περισσότερο αξιόπιστο», το 37% όσων παρακολούθησαν την συζήτηση επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, ενώ το 29% δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 28% από τον Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε ό,τι αφορά το «ποιος κέρδισε την τηλεμαχία στο σύνολό της», το 42% των τηλεθεατών επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, το 27% τον Άρμιν Λάσετ και το 25% την Αναλένα Μπέρμποκ. Ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος ήταν πάντως εκείνος που μίλησε περισσότερο χθες το βράδυ, 21΄, έναντι 19΄ της υποψήφιας των Πρασίνων και 17΄ του εκπροσώπου του SPD.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, το SPD εξακολουθεί να προηγείται με 26%, έναντι 21% των CDU/CSU και 15% των Πρασίνων στις προθέσεις ψήφου.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές κάθε υποψήφιος θέλησε να φιλοτεχνήσει ένα «διακριτό» προφίλ για τους ψηφοφόρους, υπενθυμίζοντας τα κύρια θέματα της προεκλογικής του ατζέντας και την ειδοποιό διαφορά από τους άλλους υποψηφίους. Για παράδειγμα ο Άρμιν Λάσετ, σε μία εμφανή προσπάθεια να προσελκύσει ή να επαναπατρίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της «εσωτερικής ασφάλειας», πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα από τις μέχρι στιγμής διακηρύξεις του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να απελαθούν περισσότεροι από τους «οιονεί επικίνδυνους» για τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για άτομα που έχουν εμπλακεί σε ακραίες, ριζοσπαστικές ομάδες και με βάση το προφίλ τους θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι δεν μπορούμε να απελάσουμε αυτούς τους ‘οιονεί επικίνδυνους' από τη στιγμή δεν έχουν κάνει τίποτα, από το 2017 έχουμε απελάσει (μόλις) 35» ανέφερε ο Λάσετ, για να συμπληρώσει ότι «στην τρομοκρατία θα πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή».

Από την πλευρά τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέμεναν ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και σε οικονομικά μέτρα για την στήριξη των αδύνατων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιπαράθεση για την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα δώδεκα ευρώ με τον Όλαφ Σολτς να κάνει λόγο για μία «απαραίτητη και σωστή μεταρρύθμιση», η οποία μάλιστα «θα αποτελεί προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία μου». O σημερινός υπουργός Οικονομικών εκτιμά μάλιστα ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν «περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια εργαζόμενοι». Παρόμοια τοποθέτηση και από την «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα μικρά παιδιά, τα οποία, όπως ανέφερε, «θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας». Ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ναι μεν πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά οι οικονομικά αδύναμοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με άνωθεν εντολή,παρά μόνο «με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». Ευκαιρία για επίθεση από τον Όλαφ Σολτς προς τον Άρμιν Λάσετ: «Εμένα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αξιοπρέπεια του πολίτη. Προφανώς σε αυτό διαφέρουμε…»

Πιο κοντά SPD και Πράσινοι

Ίσως η τελευταία «παγίδα» για τον Όλαφ Σολτς πριν από τις κάλπες να είναι η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, τη Δευτέρα, με αντικείμενο το «σκάνδαλο Wirecard», που αφορά την πτώχευση και τις σκοτεινές συναλλαγές της άλλοτε κραταιάς γερμανικής εταιρείας στο εξωτερικό. Κάποιοι εγκαλούν τον υπουργό Οικονομικών τουλάχιστον για «ελλιπή εποπτεία» στις δραστηριότητες της Wirecard, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Σε μία «πονηρή» προσπάθεια να επιτεθεί στον Σολτς μέσω της Μπέρμποκ, ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ ρώτησε την υποψήφια των Πρασίνων «τι περιμένει» από την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Πλήρη διαφάνεια» απάντησε με διπλωματικό τρόπο η υποψήφια των Πρασίνων. Πολλές φορές η Αναλένα Μπέρμποκ επιχείρησε να αντιπαρατεθεί συνολικά με τους Χριστιανδοημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, τα δύο κόμματα εξουσίας που θεωρεί συνυπεύθυνα για τα σημερινά προβλήματα της χώρας, αλλά δεν κατέφυγε σε προσωπική επίθεση εναντίον του σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Το ίδιο απέφυγε και εκείνος, μάλιστα προς το τέλος της τηλεμαχίας δήλωσε ανοιχτά: «Δεν σας κρύβω ότι θα προτιμούσα να συγκυβερνήσω με τους Πράσινους». Άλλωστε με την ίδια φυσικότητα ο ‘Αρμιν Λάσετ έχει δηλώσει, εδώ και μήνες, ότι θα προτιμούσε μία μετεκλογική συμμαχία με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με το οποίο ήδη συγκυβερνά στην τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.