Qatargate: Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης της Εύας Καϊλή

22 Δεκ 2022

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή για ένα μήνα.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση το αίτημά να βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Η ανακοίνωση του Δικαστικού Συμβουλίου αναφέρει:

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία σε φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα πρόσωπο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξή του σήμερα το πρωί το Δικαστικό Συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Λόγω της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή, ενώ η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα, όταν και θα κριθεί η τύχη της μέχρι την εκδίκαση του Qatargate, της υπόθεσης διαφθοράς και δωροδοκίας στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη.

Νωρίτερα και μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι “Η διαδικασία είναι απόρρητη και η απόφαση θα βγει αργά το απόγευμα. Η κα Καϊλή είναι αθώα”, ενώ μαζί με τον Αντρέ Ριζόπουλος ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα.

Συγκεκριμένα, ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο της Ε. Καϊλή στην Πάρο

Δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

   Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

   Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

   Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.