Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς

21 Σεπ 2021

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής παρενέβει στις πρόσφατες μηνύσεις των αντιμεβολιαστών κατά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης της COVID-19.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών της χώρας να διερευνήσουν άχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών κατά εκπαιδευτικών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Ακόμη, ο κ. Ζαχαρής ζητεί, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή με το ερώτημα: «Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;».

Η κυρία Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή εφαρμόζουν τον νόμο για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα υγείας η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος των self-test

Το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 (self-test) σε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός τους, είναι συνταγματική, σύμφωνη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Αναλυτικότερα, σε δημόσια πολιτική υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εργαζόταν στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου, απαγορεύτηκε η είσοδος στον χώρο εργασίας, επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19. Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 24.4.2021 ΚΥΑ για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από κορονοϊό σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας.

Στην αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, η υπάλληλος υποστήριζε ότι η επίμαχη ΚΥΑ προβλέπει την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μια φορά την εβδομάδα και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος, χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε επεξεργασία τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας της. Ακόμη, υποστήριζε ότι παραβιάζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, τα άρθρα 3, 6 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μια σειρά άρθρων του Συντάγματος (2, 4, 5, 9Α και 22), ενώ παράλληλα υποστήριζε ότι προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά της, τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων της, κλπ.