Σε συνεχή παρακολούθηση από τα εθνικά δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων βρίσκεται η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Ψαχνών Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε σήμερα σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε πριν από λίγο και συγκλήθηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.
Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων
Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.
Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας, και προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή Σημειώνεται, ωστόσο, ότι έως τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές (σπάσιμο) σε λίγες τζαμαρίες, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να εκδοθεί ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και 65 χιλιόμετρα βόρεια των Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.