Ένα νέο κεντρώο κόμμα κατά της διαφθοράς, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», φαίνεται πως κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων, όπως έδειξαν σήμερα τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από την κεντρική εκλογική επιτροπή με καταμετρημένο 60,95% των ψηφοδελτίων.
Η νέα αυτή παράταξη δημιουργήθηκε πριν μόλις δύο μήνες από δύο πρώην υπηρεσιακούς υπουργούς, ηλικίας 41 ετών ο ένας και 44 χρόνων ο άλλος.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του κ. Μπορίσοφ έρχεται δεύτερο με 22,17% των ψήφων σε αυτές τις τρίτες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυριαρχία του GERB έλαβε τέλος τον Απρίλιο, στην πρώτη φετινή εκλογική αναμέτρηση, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν επέτρεψαν τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης ούτε την άνοιξη ούτε το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Η νέα πολιτική ηγεμονία όμως του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» καθιστά εφικτή τη δημιουργία ανθεκτικού κυβερνητικού συνασπισμού και μάλιστα με πιο μετριοπαθή ηγεσία από εκείνη του «Υπάρχει και αυτός ο Λαός».
Ο καθηγητής Ιβάιλο Ντίτσεφ του Πανεπιστημίου της Σόφιας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το νέο κόμμα είναι σε θέση να βάλει τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο, καθώς «μπορεί να κτίσει γέφυρες ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά».
Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και για την -ταυτόχρονη με τις βουλευτικές εκλογές- προεδρική εκλογή, με τον Ρούμεν Ράντεφ να παραμένει στον προεδρικό θώκο εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο κοντά στο 50% (49,45%) και αναμένεται να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής.