Η Όπρα Γουίνφρεϊ και το δίλημμα του Δημοκρατικού Κόμματος

Οντίν Λιναρδάτου 09 Ιαν 2018

Οι δημοκρατικοί αναζητούν το δικό τους λαμπερό  αστέρι που θα νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ στις εκλογές του 2020 γράφουν σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς , φωτογραφίζοντας φυσικά την δημοφιλή παρουσιάστρια – δημοσιογράφο Όπρα Γουίνφρει.
Η Όπρα ηλέκτρισε  με τον λόγο της όσους παρακολούθησαν την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών και είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι έχει μεγάλη επιρροή στους αμερικανούς πολίτες.
Είναι αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος χωρίς πολιτική εμπειρία και  δεν κουβαλάει τo πολιτικό φορτίο της Χίλαρι Κλίντον .
Δεν ακούγεται φυσικά μόνο το όνομα της αφροαμερικανίδας παρουσιάστριας για υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών. Έχει ακουστεί το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook  Μαρκ Ζούκερμπεργκ αλλά και του Τζώρτζ Κλούνεϊ.
Η ίδια η Όπρα όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο Μπλούμπεργκ  αν το σκέφτεται καθόλου να ασχοληθεί με την πολιτική δεν απάντησε  , απλά έβαλε τα γέλια .
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα έκανε μία τέτοια τολμηρή επιλογή . Αν θα στρεφόταν σε μία υποψήφια που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ξανά με την πολιτική , που δεν έχει  αναλάβει ποτέ δημόσιο αξίωμα . Αν θα επέλεγαν και εκείνοι μία σταρ για να  νικήσει τον σταρ πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
Η Ρεμπέκα Κάτζ σχεδιάστρια στρατηγικής στο κόμμα των Δημοκρατικών φοβάται ότι τόσο τα κόμματα όσο και οι πολίτες έχουν παρασυρθεί από τους διάσημους,  και πως αν τελικά η Όπρα είναι υποψήφια , θα είναι πολύ δύσκολο για τους άλλους δημοκρατικούς υποψήφιους να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου και των ΜΜΕ.
Η σοκαριστική  νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και η συντριπτική ήττα της Χίλαρι Κλίντον έκανε πολλούς να πιστέψουν πως οι πολιτικοί με τα κλασικά προσόντα δεν είναι  πια  πολύτιμοι υποψήφιοι για ένα αμερικανικό κόμμα.
Ο Τζέρεμι Ρόσνερ , σύμβουλος πολιτικής , εξηγεί πως η νίκη Τραμπ άνοιξε το δρόμο της πολιτικής σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν και μπορούν να χειρίζονται  με επιτυχία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Επίσης οι μεγάλες αντιδράσεις εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζει ο Τράμπ  δημιούργησε ένα νέο ακτιβιστικό κίνημα πολιτών , διάσημων και μη , που φαίνεται έτοιμο να αναλάβει δημόσια αξιώματα προκείμενου να πολεμήσει τον αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τζέρεμι Ρόσνερ μιλάει για τον  “ αστικό ιδεαλισμό “ που έχει κάνει την εμφάνιση του εξαιτίας του Τραμπ και μάχεται για τα δίκαια  των πολιτών.
Η πρώην αξιωματούχος του λευκού Οίκου , βοηθός του Μπίλ Κλίντον , Ιλέιν Καμάρκ κάνει μία  εντελώς διαφορετική ανάλυση .
Υποστηρίζει πως συνήθως οι ψηφοφόροι στηρίζουν  υποψήφιους που είναι πολύ διαφορετικοί από τον εν ενεργεία πρόεδρο που έχουν ήδη ψηφίσει. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως στις εκλογές του 2020 είναι μάλλον απίθανο να ψηφίσουν οι Αμερικανοί  , ξανά , μία ακόμα διασημότητα που δεν έχει καμία εμπειρία διακυβέρνησης.
Το Δημοκρατικό κόμμα έχει αυτή  τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα συνοχής και δεν υπάρχει ένα πρόσωπο που να μπορεί να το ενώσει.
Σύμφωνα με τη Ρέιτσελ Κλάινφελντ του Ιδρύματος Κάρνεγκι το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με δύσκολες ερωτήσεις που αφορούν στο μέλλον του όπως το πως θα κερδίσει πάλι τους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ντόναλντ Τράμπ.
Η Κλάινφελντ λέει πως είναι βέβαιη ότι η Όπρα Γουίνφρεϊ θα ήταν πολύ καλύτερη πρόεδρος από τον Ντόνλαντ Τραμπ . Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέρει ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις της παρουσιάστριας σε διάφορα σημαντικά πολιτικά ζητήματα.
Ο βαθμός αναγνωρισιμότητας της Όπρα Γουίνφρεϊ αλλά και η  περιουσία της, που υπολογίζεται στα 2,3 δισεκατομμύρια  ευρώ, είναι  πολύ σημαντικά όπλα. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν  θα μπορούσε  να προσελκύσει και τους αναγκαίους χορηγούς αλλά και να εκπονήσει ένα πολιτικό πρόγραμμα που να μπορεί να κερδίσει τα εκατομμύρια  των ψηφοφόρων που δεν την βλέπουν στην τηλεόραση.
Η Νιου Γιορκ Ποστ γράφει ότι η 64χρονη  δημοφιλής παρουσιάστρια έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να διεκδικήσει με επιτυχία το χρίσμα. Ο χρόνος θα δείξει αν η ίδια το θέλει και αν οι Δημοκρατικοί πειστούν πως η νίκη  του κόμματος  τους βρίσκεται στα χέρια της αφροαμερικανής δημοσιογράφου με τις πολλές κοινωνικές ευαισθησίες , τις οποίες δεν έκρυψε ποτέ στις εκπομπές της.