INVENT ICT: Ένα πρόγραμμα - σταθμός στην ανάδειξη και υποστήριξη της deep tech επιχειρηματικότητας

10 Σεπ 2021

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος του προγράμματος υποστήριξης της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων Invent ICT. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα “3 Years Investing in Deep Tech Innovation, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώπιον του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Χρίστου Δήμα και του Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Άγγελου Συρίγου.

To Invent ICT αποτελεί πρωτοπόρο πρόγραμμα ανάδειξης και αξιοποίησης της έρευνας που πραγματοποιείται στα Πανεπιστήμια και υποστήριξης deep tech εγχειρημάτων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας παραγωγής. Από την έναρξη του προγράμματος (2017), περισσότερες από 134 προτάσεις υποβλήθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα από ερευνητικές ομάδες, οι οποίες επιθυμούσαν να λάβουν ολοκληρωμένη καθοδήγηση για τη μορφοποίηση και την περαιτέρω εξέλιξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Έπειτα από τρεις κύκλους εντατικής υποστήριξης, 32 εγχειρήματα αυτονομήθηκαν από τη θερμοκοιτίδα και οδηγήθηκαν στη σύσταση επιχείρησης, ενώ παράλληλα έχουν αναδειχθεί δεκάδες καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις με εξαιρετικές αποδόσεις, οι οποίες πέρα από την προσέλκυση χρηματοδότησης, που συνολικά ξεπερνά τα 1,1 εκ €, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σημαντική εξωστρέφεια και διεθνές αποτύπωμα. Επιπρόσθετα, το Invent ICT αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διασύνδεση επιχειρηματιών, επενδυτών και νεοφυών επιχειρήσεων από το εθνικό και διεθνές οικοσύστημα και καθοριστικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρείν και του ακαδημαϊκού κόσμου, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε πάνελ συζήτησης σχετικά με την εξέλιξη του οικοσυστήματος στην Ελλάδα, στο οποίο ο κ. Χρίστος Δήμας, τόνισε πως «Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας διαθέτει πλέον ουσιαστικά εργαλεία που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά του σε υπερεθνικό επίπεδο», ενώ παράλληλα σημείωσε την σπουδαία συμβολή του Elevate Greece, χάρη στο οποίο «διαθέτουμε πλέον πραγματικά δεδομένα και στατιστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε πως, «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μέλημα της Πολιτείας υπήρξε η τεχνική διευκόλυνση των ερευνητών – μελών ΔΕΠ, ανεξαρτήτως των χρόνων εκλογής τους στο Πανεπιστήμιο, στην κατεύθυνση αξιοποίησης του έργου τους από την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων». Επιπλέον, υπενθύμισε πως «μέσα στο καλοκαίρι υπήρξε και σχετική πρόσκληση προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 15 εκ. ευρώ, για τη συστηματοποίηση των πρώτων σταδίων σύλληψης των καινοτόμων ιδεών και την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου των Πανεπιστημίων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της χώρας.»    

Ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση 3 επιτυχημένων κύκλων του INVENT ICT, δημιουργείται μια σπουδαία παρακαταθήκη στην Πολιτεία για τη συνέχεια προώθησης της deep tech διαχείρισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας».  Το INVENT ICT-  θερμοκοιτίδα με deep tech προσανατολισμό - με την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών του ΕΜΠ, coaches και επιστημονικής επιτροπής, κατάφερε να συμβάλει στην προσπάθεια προώθησης της τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου αναδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας, τον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στην αγορά  και την επαγγελματική εξέλιξη των νέων ανθρώπων, βοηθώντας τους να μετουσιώσουν τις γνώσεις τους σε έργο. H EEKT, εκπροσωπώντας τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών και αναγνωρίζοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας στο επιχειρείν και ευρύτερα στην κοινωνία, θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της καινοτομίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημιουργικότητας της νεοφυούς δράσης».

Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας- που αναπτύσσεται στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα- για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την απασχόληση και την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Εγχειρήματα, όπως αυτό του προγράμματος INVENT ICT, που προωθούν την καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης, τη συνεργασία των πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής,  την κινητοποίηση του επιστημονικού και επιχειρηματικού δυναμικού της ελληνικής διασποράς μπορούν να αποφέρουν απτά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μπορούν, ειδικότερα, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης  να συμβάλλουν δημιουργικά και στην ανάσχεση του φαινομένου του  brain drain και στη διεθνοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Γενικότερα, η συστηματική ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών πρέπει να ενταχθεί σε μια ενοποιημένη στρατηγική  διασύνδεσης της έρευνας με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης (σε όλους τους τομείς και κλάδους) και την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων.

Ως «ορατό και απτό αποτέλεσμα αξιοποίησης της έρευνας που γίνεται στα Πανεπιστήμια» χαρακτήρισε τη θερμοκοιτίδα του Invent ICT ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δηλώνοντας ότι «Η αποψινή εκδήλωση συνιστά την ολοκλήρωση ενός δημιουργικού κύκλου για τη θερμοκοιτίδα Invent ICT, με τη συνεργασία της ΕΕΚΤ, καθώς ο τελευταίος γύρος από ομάδες δυναμικών νέων ερευνητών, μετά από μια μακρά συνεργατική διαδικασία ωρίμανσης αποφοιτούν πλέον, έτοιμες να συνεχίσουν το δικό τους ταξίδι προς την περαιτέρω ανάπτυξη και κλιμάκωση των ιδεών τους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνεισφέραμε ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας που στηρίζουμε στο ΕΜΠ, και οδηγεί σε ορατές και απτές πρωτοβουλίες αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμιά μας και τελικά σε ανάπτυξη καινοτομίας και εγχειρημάτων που ενσωματώνουν τη γνώση».

«Η επόμενη ημέρα του Οικοσυστήματος στη χώρα μας είναι ήδη εδώ», τόνισε ο ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers και του MSCOMM Group, κ. Μιχάλης Στάγκος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η επόμενη ημέρα του Οικοσυστήματος στη χώρα μας είναι πολύ πιο θεσμικά δομημένη και ενισχυμένη, αφού απολαμβάνει τόσο τη σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο βέβαια και την αρωγή των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτή η σύμπραξη μπορεί ξεκάθαρα να μεταλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο, δημιουργώντας μια νέα γενιά entrepreneurs στη χώρα.»

Ο συντονιστής του προγράμματος Δρ Ευάγγελος Σιώκας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις 9 ομάδες που αποφοίτησαν από τον 3ο κύκλο, οι οποίες δίνουν λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων εφαρμογής. Ειδικότερα οι ομάδες είναι:

  • Scientia Maris: ανάπτυξη εξελιγμένων αριθμητικών μοντέλων, υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας, που προσομοιώνουν θαλάσσιες διεργασίες και παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών και τεχνολογιών αιχμής σε τεχνικές εταιρείες και κρατικές αρχές
  • JoyFoundry: υλοποίηση πλατφόρμας έξυπνης διαχείρισης κτιριακών υποδομών η οποία να προσφέρει την δυνατότητα να συνδυάζει και να συνδέει πολλές τεχνολογίες, συστήματα και πρωτόκολλα έξυπνου αυτοματισμού σε μία ενιαία πλατφόρμα
  • Experience Scanner: ανάπτυξη ταξιδιωτικής πλατφόρμας, που στηρίζεται στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης- μηχανικής μάθησης και ανάλυσης μαζικών δεδομένων, ώστε να εξελίσσεται και να μαθαίνει διαρκώς με επίκεντρο τις τάσεις των χρηστών.
  • Voltage Stability Monitoring Tools: ανάπτυξη καινοτόμου μεθόδου ανίχνευσης αστάθειας τάσης σε Συστήματα μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ).
  • PcyCALLogy: εφαρμογή που έχει ως στόχο την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων, μέσω της δημιουργίας ψηφιακών κοινωνικών ομάδων για ανταλλαγή ιδεών και μηνυμάτων ανάμεσα σε όλα τα μέλη.
  • Epoxikos: ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας εύρεσης εργασίας στον τουριστικό κλάδο, για τη σύνδεση εργοδοτών και κατάλληλων υποψηφίων μέσω της αξιοποίησης εξειδικευμένων ψυχομετρικών τεστ.
  • Chroma Swap: διαμόρφωση και επανασχεδιασμός ηλεκτρονικών μέσων και με προσιτό στη δυσχρωματοψία περιβάλλον, ώστε το περιεχόμενο τους να είναι κατανοητό σε άτομα με δυσχρωματοψία
  • Airbots: ανάπτυξη εφαρμογής που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις μετάβασης καλλιεργειών στην γεωργία 4.0 (Smart Farms), υλοποιώντας εφαρμογές διαχείρισης καλλιεργειών, αυτοματοποιημένης φυτοπροστασίας και εξ’ αποστάσεως γεωπονίας.
  • Haybox: κατασκευή ενός θερμοθαλάμου μεταφοράς ζεστών τροφίμων με αυτόνομο σύστημα αναπλήρωσης των θερμικών απωλειών που υφίστανται κατά την κίνηση του οχήματος.

Μπορείτε να δείτε ξανά την εκδήλωση εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δώρα Μαρούλη, mail: marouli@mscommgroup.com  / τηλ: 210-7236217

Invent - ICT

To Invent ICT, αποτελεί το πρόγραμμα επώασης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων, που υλοποιείται από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Το πρόγραμμα, που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ ή αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), νέους ανθρώπους με όραμα για το επιχειρείν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.inventICT.gr και την αντίστοιχη σελίδα στο FB www.facebook.com/Invent4ICT