Μειώστε τον ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα!

Νίκος Ράπτης 25 Μαρ 2022

Μιλάμε για το «καλάθι της νοικοκυράς», λες και όλα τα τρόφιμα είναι ίδια. Υπάρχουν όμως προϊόντα που επιδεινώνουν την Κλιματική Κρίση και άλλα, που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία ή που τη θωρακίζουν.
Γνωρίζουμε σήμερα πως τα περισσότερα ζωικά τρόφιμα επιδεινώνουν την Κλιματική Κρίση. Το κλιματικό κόστος στο κρέας φτάνει τουλάχιστο στο 100% της τιμής του «στο ράφι». Ξέρουμε επίσης πως υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν κακό στη δημόσια υγεία. Ο ΠΟΥ θεωρεί τα αλλαντικά εξίσου καρκινογόνα με το τσιγάρο και τον αμίαντο. Η κρεατοφαγία συνδέεται με την παχυσαρκία. Τα περισσότερα αντιβιοτικά καταναλώνονται από τα ζώα που εκτρέφουμε και από αυτά περνάνε στον οργανισμό μας. Τρεις στις νέες νέες ασθένειες είναι ζωονόσοι. Χάρη στο φαινόμενο της «βιοσυσώρευσης», ακόμα  και τα φυτοφάρμακα, τα προσλαμβάνουμε, κατά πάνω από 90%, από ζωικά τρόφιμα.
Η προτίμηση του κοινού στα ζωικά προϊόντα δεν έχει μόνο γευστικές, αλλά και πολιτικές αιτίες. Τα κράτη επιδοτούν πολύ πιο γενναιόδωρα τη ζωική από τη φυτική παραγωγή. Για κάθε ευρώ ζωικού προϊόντος (ή ζωοτροφής) που παράγει, ο Έλληνας κτηνοτρόφος επιδοτείται έξι φορές πιο πολύ από τον συνάδελφό του της φυτικής παραγωγής.
Το «κύμα ακρίβειας» μας προσφέρει μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις κακές διατροφικές μας συνήθειες. Να εμπεδώσουμε επιτέλους τη διαφοροποίηση μεταξύ επωφελών και ζημιογόνων τροφίμων, προς όφελος της δημόσιας υγείας και της φύσης. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ είναι δημαγωγικό, αλλά και η εμμονή της κυβέρνησης υπέρ του status quo εκφράζει κλιματική και υγειονομική απάθεια.
Μειώστε τώρα το ΦΠΑ στα τρόφιμα που ωφελούν τη δημόσια υγεία και ελκύουν λιγότερους κλιματικούς ρύπους!