Ο Μακρόν επενδύει στους αγρότες και παίρνει μέτρα εναντίον των κινέζων

Οντίν Λιναρδάτου 23 Φεβ 2018

O Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα αγροτικών επενδύσεων που φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν την “ πολιτιστική επανάσταση “ , να αφήσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ και να εγκαταλείψουν τις εντατικές μεθόδους παραγωγής.
O γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση του να περιορίσει τις πωλήσεις αγροτικών εκτάσεων σε “ξένες δυνάμεις “ .
Οι αγρότες ανησυχούν από τις πρόσφατες αγορές αγροτικής γης από κινέζους επενδυτές.
Το πως θα χειριστεί ο Εμανουέλ Μακρόν το ισχυρό λόμπι των αγροτών θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία της προεδρίας του.
Ο ίδιος υπερασπίζεται με σθένος την επιθυμία του να ανατρέψει το υπάρχον status quo , γεγονός βέβαια που ανησυχεί τις Βρυξέλλες . Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  φοβούνται πως η Γαλλία θα θελήσει να επανεξετάσει την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις που δίνονται στους αγρότες.
Ο Μακρόν δέχτηκε στα Ηλύσσια Πεδία 700 αγρότες και τους είπε ότι ενώ πολλοί ισχυρίζονται πως είναι ένθερμοι υπερασπιστές της γεωργίας στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να παλεύουν για τη διατήρηση ενός status quo που τελικά σκοτώνει την αγροτική παραγωγή.
Από την περασμένη χρονιά  ακόμα ο γάλλος πρόεδρος υποστήριζε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων , ιδιαίτερα τώρα που η αποχώρηση της Βρετανίας αφήνει ένα μεγάλο κενό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος  να επισκεφτεί και φέτος την ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων που γίνεται στο Παρίσι . Οι αγρότες είναι παραδοσιακά πολύ εχθρικοί απέναντι στους προέδρους τους και όταν πέρσι ο Μακρόν , ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές , επισκέφτηκε την έκθεση , οι αγρότες τον υποδέχτηκαν πετώντας του αυγά.
“Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να ικανοποιώ τον κόσμο αλλά για να κάνω αυτό που πρέπει ” είπε ο Μακρόν ασκώντας κριτική στους προκατόχους του επειδή πήγαιναν στην έκθεση μόνο για να φωτογραφηθούν χαϊδεύοντας τις αγελάδες . “ Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να φτιάξω … ατμόσφαιρα για την επίσκεψη μου στην αγροτική έκθεση λέει ο Μακρόν. “ Εγώ είμαι εδώ για να χτίσω το αγροτικό πρόσωπο της Γαλλίας  του μέλλοντος”.
Η Γαλλία ήταν κάποτε μία από τις πρώτες εξαγωγικές χώρες σε αγροτικά προϊόντα , τα τελευταία χρόνια όμως τα ηνία έχουν πάρει η Ολλανδία και η Γερμανία.
Ο αγροτικός τομέας καλύπτει μόλις το 3% της εργατικής δύναμης της Γαλλίας , εξακολουθεί όμως να αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι της χώρας γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Οι γάλλοι αγρότες αν και εισπράττουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κατηγορούν τις Βρυξέλλες για όλα τα δεινά τους.
Κατηγορούν επίσης τα σφαγεία , τους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς και τα καταστήματα λιανικής πώλησης για συμπίεση των τιμών σε τέτοιο βαθμό που οδηγούν πολλούς αγρότες στην χρεοκοπία.
Την Τετάρτη οι γάλλοι αγρότες διαδήλωσαν κλείνοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες. Οι αγρότες  διαμαρτύρονται  για τις συζητήσεις που άρχισε η ΕΕ με τον όμιλο Μερκοσούρ που εκπροσωπεί τις χώρες  της Νότιας Αμερικής.
Φοβούνται πως μια ενδεχόμενη συνεργασία θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό γιατί το εισαγόμενο βοδινό θα είναι πιο φτηνό από το δικό τους.
Οι γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται και για  τον περιορισμό του αριθμού των αγροτικών ζωνών που δικαιούνται επιδοτήσεις από την ΕΕ.
Ο κ. Μακρόν λέει ότι η επένδυση των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο να βοηθήσει τους αγρότες να εκσυγχρονιστούν και να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι αγρότες θα έχουν ανοιχτή  κρατική γραμμή πίστωσης για να επενδύσουν στην καλή διαβίωση των ζώων , στην ασφάλεια των τροφών και στη βιολογική γεωργία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει μέχρι το 2022 το 22% της αγροτικής γης να έχει βιολογικές καλλιέργειες , σήμερα μόλις το 6.5% έχει.
Σχεδιάζει και πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους παλιούς αγρότες.
Τον περασμένο χρόνο η αγορά  μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης  στην Allier και Indre από κινέζους επενδυτές θορύβησε τη γαλλική κυβέρνηση .
Για τον Εμανουέλ Μακρόν η αγροτική γη είναι στρατηγικής σημασίας για την ανεξαρτησία της Γαλλίας .
“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ξένες δυνάμεις να αγοράσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης χωρία να γνωρίζουμε ποιος  είναι ο σκοπός τους “ είπε μόλις σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.