Οι λαϊκιστές όλου του κόσμου κατά του Εμανουέλ Μακρόν

Οντίν Λιναρδάτου 12 Δεκ 2018

Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της ελπίζοντας ο Εμανουέλ Μακρόν να  καταφέρει να πείσει τα κίτρινα γιλέκα να σταματήσουν τις διαδηλώσεις . Αυτό επισημαίνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα  Guardian εξηγώντας πως αν ο γάλλος πρόεδρος αποτύχει στο εσωτερικό  αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη μια που ο Μακρόν ηγείται του μετώπου που πολεμάει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό .
Ο Στήβεν Μπάνον , ο αρχιτέκτονας της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ , ο άνθρωπος που έχει την έδρα του πια στις Βρυξέλλες και προσπαθεί να οργανώσει τις λαϊκιστικές , εθνικιστικές δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου , τονίζει πως τα κίτρινα γιλέκα ανήκουν στην ίδιες ομάδες ανθρώπων  που εξέλεξαν τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ και ψήφισαν υπέρ του Βrexit .
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί μία ακόμα  φορά στο γάλλο πρόεδρο τουϊτάροντας πως καλά θα κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν να βάλει ένα τέλος “ σε αυτή τη γελοία και πανάκριβη συνθήκη για το κλίμα και να δώσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει πίσω στους Γάλλους , μειώνοντας τους φόρους τους.”
Και ο έτερος λαϊκιστής , ο ακροδεξιός υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορά αναφέρθηκε” στους χιλιάδες τίμιους Γάλλους που κατέβηκαν στους δρόμους επειδή τους σκοτώνει  η γαλλική κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει “.
Οι λαϊκιστές όλου του κόσμου ενωμένοι επιτίθενται συντονισμένα  στον Εμανουέλ Μακρόν ελπίζοντας πως θα αποδυναμωθεί εντελώς και δεν θα μπορέσει να ηγηθεί της μάχης εναντίον τους.
Και είναι γεγονός πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μακρόν και το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεση του,  το έλλειμμα της Γαλλίας να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων , να τον κάνουν να χάσει το κύρος που έχει  στην Ευρώπη.
Φανταστείτε πως θα ωρύεται ο Σαλβίνι αν το Παρίσι έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που επιτρέπει η ΕΕ επειδή ο Μακρόν πήρε αυτά τα μέτρα για να κατευνάσει τα κίτρινα γιλέκα. Γιατί ας μη ξεχνάμε  πως η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες όταν απαίτησε να ξοδεύει ανεξέλεγκτα χωρίς να τηρεί τους κανόνες για το έλλειμμα της.
Πέντε  μήνες πριν από τις πιο κρίσιμες  ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών , όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε ένα ευρωκοινοβούλιο όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι ευρωσκεπτικιστές , ένας αποδυναμωμένος Μακρόν στο τιμόνι μιας Γαλλίας βυθισμένης στο χάος είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη.
Και αν ο Στήβεν Μπάνον έχει δίκιο στην εκτίμηση του , τότε είναι βέβαιο πως προς τα εκεί οδεύουμε,  μια που τα κίτρινα γιλέκα δεν θα υποχωρήσουν παρά τις εξαγγελίες του γάλλου προέδρου .