Οι Τόρις έγιναν το κόμμα της εργατικής τάξης

Οντίν Λιναρδάτου 19 Δεκ 2019

liberal.gr

Ψηφίζει πια η εργατική τάξη τα συντηρητικά κόμματα; Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν πως οι Τόρις κέρδισαν περισσότερες ψήφους εργατών και οικογενειών με εισοδήματα κάτω από 20.000 λίρες το χρόνο από ότι οι Εργατικοί. Παρά το γεγονός πως το κόμμα των Εργατικών έχει ως αρχηγό έναν αριστερό τον Τζέρεμι Κόρμπιν και έβγαλε ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κάνει τους Τόρις το κόμμα της εργατικής τάξης. Το ίδιο έχει καταφέρει και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όπως μάλιστα λέει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian ο πρώην στενός σύμβουλος του Στήβεν Μπάνον κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια να κάνουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το κόμμα της αμερικανικής εργατικής τάξης και τώρα το μόνο που μένει είναι στις προεδρικές εκλογές του 2020 να έχουν καλύτερους υποψήφιους για το Κογκρέσο . Σε αυτό τον τομέα ο Μπάνον πιστεύει πως οι Δημοκρατικοί κάνουν καλύτερο κάστινγκ. Ο ίδιος θα ήθελε υποψήφιους στο στυλ της Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ που στο παρελθόν δούλευε σε μπαρ. «Χρειαζόμαστε» υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου «πολλούς εργαζόμενους σε μπαρ και λιγότερους χαρτογιακάδες για να παραμείνουμε το κόμμα της εργατικής τάξης».

Στη Βρετανία πάλι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για το Εργατικό κόμμα. Οι εργάτες το εγκατέλειψαν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov οι Τόρις σάρωσαν στην εργατική τάξη κερδίζοντας με ποσοστό 48% έναντι 33% που πήρε το Εργατικό κόμμα. Διαφορά 15 μονάδων υπέρ των Συντηρητικών σε έναν κόσμο που ήταν σταθερός στις κομματικές του προτιμήσεις εδώ και δεκαετίες. Ψηφοφόροι με χαμηλή μόρφωση στήριξαν σε ποσοστό 58% τους Τόρις ενώ μόλις το 25% τους Εργατικούς.
Στην πραγματικότητα οι Εργατικοί χάνουν συστηματικά ψηφοφόρους από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα. Σε αυτές τις εκλογές οι Συντηρητικοί μίλησαν στην καρδιά των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης τόσο με το ζήτημα του Brexit όσο και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στόχευσαν στα χαμηλά εισοδήματα υποσχόμενοι μειώσεις φόρων για τους φτωχούς όχι για τους πλούσιους και άφησαν υπονοούμενα για την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους για το BBC το οποίο επιβαρύνει αρκετά τα νοικοκυριά που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Το Εργατικό κόμμα της Βρετανίας όπως και το Δημοκρατικό στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελίχθηκαν σε κόμματα της ελίτ λέει η πρώην υπουργός εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου Εσθερ Μακβέι.

Εκπροσωπούν τους μορφωμένους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και αδυνατούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες των άλλων . Η εργατική τάξη της Βρετανίας ψήφισε σε ποσοστό 62% στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ του Brexit. Έκτοτε αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθούν το Εργατικό κόμμα να αντιμετωπίζει με αμηχανία το ζήτημα αυτό και τον αρχηγό του Τζέρεμι Κόρμπιν να αρνείται να πάρει θέση. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Εργατικού κόμματος δεν μπορούν πλέον να ταυτιστούν ούτε με τους υποψήφιους του. Τη δεκαετία του 1920 επτά στους δέκα υποψήφιους του Εργατικού κόμματος ανήκαν στην εργατική τάξη, τώρα μόνο ένας στους δέκα προέρχεται από εργατική οικογένεια.