Όλου του κόσμου οι λαϊκιστές ενωμένοι τείνουν χείρα φιλίας στα κίτρινα γιλέκα

Οντίν Λιναρδάτου 06 Δεκ 2018

Η ακροδεξιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει πάρτι με τις  διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον της πολιτικής Μακρόν . Οι σχολιαστές της σχολής Τραμπ  υποστηρίζουν πως αυτό δείχνει πως η φιλελεύθερη πολιτική των ελίτ είναι καταδικασμένη . Και ο πρόεδρος Τραμπ όχι απλώς συμφωνεί μαζί τους αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα υπονοώντας πως τα προβλήματα του γάλλου πρόεδρου αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα είναι μία αποτυχία.
Ο λαϊκιστής αμερικανός πρόεδρος, o οποίος  έχει κάνει τα fake news σημαία του ,  δεν διστάζει  μάλιστα , μετά από  το ψέμα για τη συμφωνία  του κλίματος , να κάνει retweet ένα ακόμα παραπλανητικό  τιτίβισμα  ενός υποστηρικτή του .
Σε αυτό λέει πως οι γάλλοι διαδηλωτές φώναζαν δυνατά πως θέλουν για πρόεδρο τους τον Τραμπ ενώ ήταν εξαγριωμένοι με τον Μακρόν και τη “σοσιαλιστική του ατζέντα”.
Ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για πολλά,  σίγουρα όμως όχι για σοσιαλιστικό πρόγραμμα , μάλλον για το ακριβώς αντίθετο.
Ας αφήσουμε το γεγονός πως κανείς διαδηλωτής δεν φώναζε συνθήματα υπέρ του Τραμπ , αυτά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Μετά τον Τραμπ  τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός των εξωτερικών Μάικ Πομπέο , ο οποίος δεν δίστασε ,  στις Βρυξέλλες , να ειρωνευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση , τους “ γραφειοκράτες” Ευρωπαίους και να πει ανοιχτά πως αποστολή των ΗΠΑ  είναι να επαναβεβαιώσουν πως η  εθνική κυριαρχία   είναι πάνω από τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να βοηθήσουν , και αυτό είναι το επικίνδυνο , και τους φίλους τους να πράξουν το ίδιο.
Είναι σαφές πως δημιουργείται ένα  ισχυρό μέτωπο εθνικιστών και ακροδεξιών πολιτικών που επιθυμούν την ανατροπή της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων .
Η ανοιχτή επίθεση του  Τραμπ στον Μακρόν , η εκλογή του φανατικού εθνικιστή  Ζαϊχ Μπολσονάρο  στη Βραζιλία , η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη , ακόμα και στην Ιβηρική χερσόνησο, η θυελλώδης αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δείχνουν πως η δημιουργία ενός μπετονένιου αναχώματος που θα εμποδίσει την επικράτηση των εθνικιστικών, ακροδεξιών  ιδεών παγκοσμίως είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί.
Όπως γράφει ο Ισαάν Θαρόρ στην Ουάσινγκτον Ποστ είναι ξεκάθαρο πια πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων νιώθει εγκαταλελειμμένος από την υπάρχουσα πολιτική τάξη πραγμάτων. Νιώθει πως με την  παγκοσμιοποίηση η ζωή τους έγινε χειρότερη και θέλουν να τα  αλλάξουν όλα .
Τα λόγια των λαϊκιστών ηχούν ωραία στα αυτιά τους και χωρίς δεύτερες σκέψεις  τους ψηφίζουν . Αυτό συνέβη και στη γειτονική Ιταλία.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον τουλάχιστον της Ευρώπης.
Αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το συμφωνηθέν σχέδιο για το Brexit , αν αύριο οι Χριστιανοδημοκράτες καταψηφίσουν την εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ,  Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και επιλέξουν για αρχηγό τους τον δεξιό πολιτικό που στηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  τον Φρίντριχ Μέρτς και  ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τα κίτρινα γιλέκα τότε ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές θα αποδειχτεί όχι μόνο εξαιρετικά δύσκολος αλλά και απρόβλεπτος .