Θέλει η Κίνα να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας της Γερμανίας και της Πορτογαλίας;

Οντίν Λιναρδάτου 07 Αυγ 2018

Θέλει η Κίνα να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας της Γερμανίας και της Πορτογαλίας;

Οι Γερμανοί πάντως ανησυχούν σοβαρά πια και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους , κυρίους κινέζους επενδυτές.
Η εξαγορά  της εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka του Άουγκσμπουργκ από την κινεζική εταιρεία Midea πόνεσε τους Γερμανούς γιατί πρόκειται για εταιρεία υψηλής τεχνογνωσίας.
Η γερμανική εταιρεία χρειαζόταν τα χρήματα ενώ οι Κινέζοι επενδυτές διψούσαν για τις γνώσεις που τους δίνει ο τομέας υψηλής τεχνολογίας των Γερμανών .
Λίγο καιρό μετά ήρθε και δεύτερο χτύπημα . Ο Κινέζος επενδυτής Γιαντάι Τάιχαϊ εξαγόρασε , με τις ευλογίες της βέβαια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ,  τη γερμανική εταιρεία Duisburg Tubes Production AG . Πρόκειται για την εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει έναν πολύ συγκεκριμένο  τύπο σωλήνων που χρησιμοποιούνται στην πυρηνική βιομηχανία.
Ο Τάιχαϊ έδειξε ενδιαφέρον  πριν από λίγους μήνες να εξαγοράσει μία ακόμα γερμανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας τη Leifeld η οποία παράγει  εξειδικευμένα προϊόντα για αεροσκάφη , για τον εναέριο χώρο και την πυρηνική βιομηχανία.
Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η τεχνολογία που κατέχει είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία.
Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έβαλε φρένο σε αυτή την αγοραπωλησία  χρησιμοποιώντας τη γερμανική νομοθεσία,  η οποία  απαγορεύει εξαγορά εταιρείας γερμανικών συμφερόντων από ξένους επενδυτές,  αν η κυβέρνηση κρίνει πως αυτή θα θέσει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της χώρας.
Τώρα η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να περιορίσει και άλλο  το ποσοστό  με βάση το οποίο θα μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει μια εξαγορά , από μη Eυρωπαίο και μη μέλος της EFTA , από 25% που είναι σήμερα στο 10%.
Αυτό σημαίνει πως,  αν ένας Κινέζος επενδυτής αποφασίσει να αγοράσει πάνω από το 10% μιας γερμανικής εταιρείας,  θα πρέπει πρώτα να το σκεφτεί πολύ καλά γιατί η επένδυση του θα πρέπει να εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Μπέρτελσμαν , η οποία δημοσιεύτηκε το 2018 , από το 2015 μέχρι το 2017 140 κινεζικές εταιρείες επένδυσαν σε γερμανικές εταιρείες .
Και μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να χαιρετίζει τις ξένες επενδύσεις όμως το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να μην καλοβλέπει τις κινεζικές επενδύσεις.
Ας μην ξεχνάμε πως όταν πουλήθηκε στους Κινέζους η Ledvance, θυγατρική της Osram, καταργήθηκαν 1.300 θέσεις εργασίας. Αλλά και στην Kuka αναμένεται να χαθούν 250 θέσεις εργασίας.
Γεγονός που ανησυχεί τους Γερμανούς και όχι μόνο.
Οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια επενδύουν πολύ στην Ευρώπη.
Μόνο το 2016 οι Κινέζοι αγόρασαν περισσότερες εταιρείες στην Ευρώπη από ότι συνολικά τα  προηγούμενα τέσσερα  χρόνια.
Οι Κινέζοι άρχισαν να αγοράζουν μαζικά πορτογαλικές εταιρείες την εποχή των μνημονίων και τώρα θέλουν να εξαγοράσουν τη δημόσια επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία  η Κίνα αγόρασε όσο κάνεις άλλος πορτογαλικά ομόλογα αλλά και μερίδια σε κρατικές επιχειρήσεις.
Οι Πορτογάλοι λοιπόν ευγνωμονούν τους Κινέζους για αυτό και δηλώνουν πως δεν ανησυχούν από την κινεζική επενδυτική επέλαση.

Η  εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EPD είχε  κάποτε  πάνω από 25.000 εργαζόμενους ( βλ. ΔΕΗ ) τώρα όμως  ενδέχεται να περάσει εξ ολοκλήρου  στην  κρατική κινεζική εταιρεία China Three Gorges, η οποία  κατέχει ήδη το ένα τέταρτο των μετοχών της πορτογαλικής επιχείρησης.
Οι επικριτές υποστηρίζουν πως το στρατηγικό σχέδιο του Πεκίνου είναι να θέσει υπό τον έλεγχο του όλους τους νευραλγικούς τομείς της πορτογαλικής οικονομίας.
Η πορτογαλική κυβέρνηση λέει από την πλευρά της πως στη χώρα είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι επενδυτές από όποια χώρα και αν προέρχονται .
Είναι γεγονός όμως πως οι κινεζικές επενδύσεις προκαλούν προβληματισμό και πονοκέφαλο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Κάνεις δεν είχε ενθουσιαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο  Ιλίδιο Σερόδιο, αντιπρόεδρος του πορτογαλοκινεζικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Λισαβόνα εξηγεί πως  οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, την κυβέρνηση να αποπληρώσει  τα κρατικά χρέη  και πιστεύει ότι η δραστηριοποίηση της Κίνας στην Πορτογαλία συνέβαλε επιπλέον και στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Είναι γεγονός  πάντως πως στην Πορτογαλία οι Κινέζοι κατέχουν πια ασφαλιστικές εταιρείες ,  ομίλους υγείας ,  κλινικές , τράπεζες ενώ επενδύουν και στις υποδομές της χώρας όπως στο λιμάνι Σίνες στη Νότια Πορτογαλία.
Μπορούν χώρες μέλη της ΕΕ όπως είναι η Πορτογαλία και η Γερμανία να “κινδυνεύσουν “ από τις μαζικές κινεζικές επενδύσεις ; Μπορούν να καταστούν πολιτικά και οικονομικά εξαρτημένες από την Κίνα;
Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να μην το επιτρέψει αυτό . Ίσως και η Λισαβόνα πρέπει να αρχίσει να  το σκέφτεται.