Το ιστορικό λάθος του Μακρόν και η δεξιά στροφή

Οντίν Λιναρδάτου 24 Οκτ 2019

Ο κ. Μακρόν δεν είπε όχι στα Σκόπια , στα Τίρανα , στην απόφαση της Κομισιόν αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου επειδή επιθυμεί να μεταρρυθμιστεί πρώτα η διαδικασία διεύρυνσης  , αυτό προέβαλε ως δικαιολογία αλλά  στην πραγματικότητα πήρε αυτή την απόφαση με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν.

Το μεταναστευτικό είναι η κινητήριος δύναμη του  γάλλου προέδρου που βλέπει στις δημοσκοπήσεις πως το 63% των Γάλλων θεωρεί πως υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί μετανάστες στη χώρα ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται και αγγίζει το 88% όταν απευθύνεται κανείς στην εργατική τάξη . Το 66% των πολιτών πιστεύει πως οι μετανάστες δεν κάνουν αρκετά για να ενσωματωθούν στη γαλλικό τρόπο ζωής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής πως η Γαλλία πρέπει  να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους μετανάστες. Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος του LaREM  είχε θέσει το ερώτημα αν προτιμούν να ανήκουν στη μπουρζουαζία ή όχι. Εδώ και δεκαετίες είπε  ο κ. Μακρόν η αριστερά έκλεινε τα μάτια της στο μεταναστευτικό πρόβλημα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της εργατικής τάξης, που το αντιμετώπιζαν καθημερινά, να στραφούν προς τα ακροδεξιά κόμματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψαρεύει ψήφους στην αυλή  της κ. Λεπέν κάνοντας  ένα ακόμα στρατηγικό λάθος. Όσο και αν στραφεί προς ακροδεξιές πολιτικές και χρησιμοποιήσει την αντιμεταναστευτική ρητορική δεν θα καταφέρει να προσελκύσει ψηφοφόρους . Αυτός ο δρόμος θα τον οδηγήσει στην αποτυχία. Και ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε  να φλερτάρει με τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εναντίον  των  μεταναστών και έχασε τις εκλογές .

Ο Ζερόμ Σεντ Μαρι , πρόεδρος της εταιρείας ερευνών  Pollingvox εξηγεί πως η νέα στρατηγική του Μακρόν είναι πολύ επικίνδυνη γιατί όταν ανοίγεις τη συζήτηση για τους μετανάστες τότε ο κόσμος περιμένει πράξεις. Διαφορετικά παθαίνει κανείς αυτό που έπαθε ο Σαρκοζί.

Τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνδέουν τη σκληρή ρητορική του και το βέτο στην Ευρώπη εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με τις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου αλλά και με την πρόθεση του να είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ένα ιστορικό λάθος αγνοώντας τα διδάγματα δύο παγκόσμιων πολέμων και αποφάσισε με βάση μόνο αυτό που πιστεύει πως είναι το εθνικό συμφέρον ή για να είμαι πιο σωστή το προσωπικό του συμφέρον .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως αντίδοτο στο φασισμό αλλά τώρα τρέχει φοβισμένη πίσω από τους λαϊκιστές και τους φασίστες λέει ο Αλμπίν Κούρτι , ο άνθρωπος που θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου  και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.