Δημοσκόπηση: Μάχη για την δεύτερη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ!- Οργισμένη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

26 Ιαν 2022

Aνατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Abacus, για λογαριασμό του Alpha, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δίνουν μάχη για την 2η θέσω, με διαφορά μεταξύ τους 0,5%. Νέο πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τον χειρισμό της κακοκαιρίας «Ελπίς».Στις 14,5 μονάδες η διαφορά με τη  ΝΔ.

Ειδικότερα:

Στο ερώτημα περί πρόθεσης ψήφου, το 32% απάντησε πως στην κάλπη θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, το 17,5% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17% το ΚΙΝΑΛ, το 5% το ΚΚΕ, ενώ εκτός Βουλής βρίσκονται το ΜέΡΑ25 με 2%, όπως και η Ελληνική Λύση με 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 36% έως 39%, έναντι 20-23% του ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκαλεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, που φτάνει στο 18-21%, μόλις δύο μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,5-7,5%, Ελλ. Λύση 2-2,5% και ΜέΡΑ25 επίσης με 2-2,5%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 35% θετικές γνώμες, 29% ουδέτερες και 36% αρνητικές. Στη δεύτερη θέση ο  Νίκος Ανδρουλάκης με 17% θετικές, 59% ουδέτερες, 20% αρνητικές και στην τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας με 13% θετικές, 30% ουδέτερες και 57% αρνητικές.

Πληγωμένη η κυβέρνηση από την πρόσφατη κακοκαιρία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο του Alpha την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, οι εγκλωβισμένοι λόγω κακοκαιρίας «Ελπίς» πλήγωσαν την κυβέρνηση. Σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον εγκλωβισμό των αυτοκινήτων στην Αττική Οδό, το 52% απάντησε η ιδιωτική εταιρεία, το 41% η κυβέρνηση και το 7% οι πολίτες.

Για τους εγκλωβισμούς στους δρόμους και την αξιολόγηση της κυβέρνησης σχετικά, το 67% την αξιολογεί αρνητικά, μόλις το 8% θετικά, ενώ ένα 25% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.  

 

Για την διαχείριση των φυσικών φαινομένων και για το εάν αυτή είναι θέμα προσώπων ή οργανωτικής δομής, το 80% απάντησε ότι θεωρεί πως φταίει η δομή, το 19% τα πρόσωπα ενώ 1% δεν ξέρω/δεν απαντώ.

 Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κάθε εγκλωβισμένο όχημα στην Αττική Οδό, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τις θεωρεί επικοινωνιακή πρακτική, ενώ το 21% παλαιοκομματική. Δίκαιη τη θεωρεί το 29%, ενώ ένα 7% τίποτα από τα παραπάνω.

Για το ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας

Αδυναμία προγραμματισμού της ζωής: Το 62% απάντησε ναι και το 37% όχι.

Για την απώλεια εισοδημάτων: Το 48% απάντησε ναι και το 52% όχι.

Για την αλλαγή συνθηκών εργασίας: Το 44% απάντησε ναι και το 56% όχι.

Για το ποιος έχει την ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας το 29% λέει φταίνε οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα, το 28% γιατί δεν ελέγχονται επαρκώς τα μέτρα, το 27% το κράτος γιατί δεν έλαβε αυστηρότερα μέτρα και το 16% γιατί το κράτος δεν πήρε έγκαιρα μέτρα. Την στάση της κυβέρνησης για την πανδημία το 36% την αξιολογεί αρνητικά, το 34% θετικά ενώ ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 29%.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πανδημία το 64% την αξιολογεί αρνητικά, το 26% ούτε θετικά ούτε αρνητικά ενώ μόλις το 7% θετικά.

Οργισμένη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστός και δεν κρύβεται. Το ίδιο και η επιρροή του στα ΜΜΕ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει: «Είχαμε όμως την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω. Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων. Μόνο που όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ. Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι».