Η Αθήνα και οι δύο όροφοι

Προκόπης Δούκας 19 Οκτ 2026

Ο Πρωθυπουργός έριξε μια ιδέα-λαγό για δύο ορόφους επιπλέον σε κτίρια (αποκλειστικά για μακρόχρονη ενοικίαση) της Αθήνας – και βέβαια προκάλεσε αντιδράσεις. Ας δούμε όμως με ψυχραιμία και ρεαλισμό την παρούσα κατάσταση της πρωτεύουσας, με ορίζοντα το 2050.

Τα ευχολόγια να φύγουν ξαφνικά δύο εκατομμύρια κάτοικοι από την πόλη και να μεταναστεύσουν στην επαρχία, μάλλον στερείται κάποιας ρεαλιστικής βάσης. Παρά την υπογεννητικότητα, ο πληθυσμός της Αθήνας δεν δείχνει να μειώνεται, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό. Κανένα στοιχείο δεν προοιωνίζεται πτωτική τάση του πληθυσμού της.

Οι λόγοι είναι κατά βάση δύο: Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας είναι ως επί το πλείστον συγκεντρωμένη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής  – και αυτό θέλει έναν πολύ μακρόπνοο σχεδιασμό για να αλλάξει. Ακόμα και δουλειές που γίνονται από απόσταση ή λόγω ιντερνετικής δικτύωσης οπουδήποτε στον πλανήτη, σκοντάφτουν στον δεύτερο, πολύ βασικό λόγο.

Στην υδροκέφαλη Ελλάδα δεν υπάρχουν μερικές δεκάδες πόλεις που αναπτύσσονται ισότιμα, όπως π.χ. στη Γερμανία. Η κοινωνική και πολιτιστική ζωή θεωρείται από πολλούς αφόρητη στο επαρχιακό περιβάλλον, όπου η κλειστή κοινωνία μοιάζει με βρόχο και η έλλειψη ερεθισμάτων «πνίγει» όσους επιθυμούν τη ζωή της μεγαλούπολης – ακόμα και αν πολλές φορές δεν επωφελούνται αρκετά από την ύπαρξη παραστάσεων, συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων. Η βελτίωση λοιπόν των συνθηκών ζωής (μηδενικές αποστάσεις, καλύτερη ατμόσφαιρα, λιγότερο αγχωτικοί ρυθμοί) για πολλούς δεν είναι επαρκές κίνητρο.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.protagon.gr