Επίθεση με πυραύλους «Κρουζ» στο Κίεβο - H Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν, λένε οι ουκρανοί

16 Μαρ 2022

Με συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, γενικό, συνεχίζεται για 21η θέση ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ουκρανική πρωτεύουσα με μια σειρά ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν πολλές γειτονιές.Στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου.Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, με οβίδα χτυπήθηκε μια πολυκατοικία 12 ορόφων νωρίς το πρωί. Υπάρχουν δύο τραυματίες και 37 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί, σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι αρχικές αναφορές για νεκρούς, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για εγκλωβισμένους.

Στην  Μαριούπολη, 20.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με τουλάχιστον 2.000 ιδιωτικά οχήματα, ενώ άλλα 2.000 αναμένονται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον Δημαρχο της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ως ομήρους ασθενείς και ιατρικό προσωπικό ενός νοσοκομείου, περίπου 400 άτομα. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζουν τους κατοίκους σε κοντινά κτίρια να βγουν από τα σπίτια τους και να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διατείνεται πως η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.