Και η Σουηδία στην τελική ευθεία για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ- Αντίδραση από Ερντογάν

13 Μαϊ 2022

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.
«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.
«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε. 
Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση των 40 σελίδων υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή. 
Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
«Στο σημερινό πλαίσιο (...) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης», υπογραμμίζεται.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία - πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση». 
Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.
«Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμθυνας Πέτερ Χέλκβιστ. 
«Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράσθηκε στη Σουηδία σε ένα κύμα υποστήριξης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί, αιρετοί ή απλοί πολίτες, που διακρίνουν κάποια σπουδή.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουμε περισσότερο χρόνο, επειδή είναι ένα τεράστιο ζήτημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πάντα το χρόνο που θα θέλαμε».

Στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη φάνηκε να ακολουθεί άλλους. Η ιδέα μιας υποψηφιότητας δεν επιβλήθηκε αληθινά παρά μόνο όταν έγινε φανερό πως η γειτονική Φινλανδία επρόκειτο να κάνει αυτό το βήμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς δεν βλέπουμε θετικά κάτι τέτοιο» ήταν η αντίδραση του Τούρκου προέδρου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Υπάρχουν ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες», είπε.

«Η Σουηδία έχει γίνει “ξενώνας” για το PKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ».

Επίσης ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ εναντίον μας» αναφερόμενος στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974.