Κύριε πρόεδρε, έρχεστε στην πιο κατάλληλη στιγμή

Αλέξανδρος Μαλλιάς 15 Νοε 2016

Αγαπητέ πρόεδρε Μπαράκ Ομπάμα, σας καλωσορίζουμε. Ομολογώ ότι θα ήταν χρήσιμο να είχατε περιλάβει και την Αθήνα στην πρώτη σας ευρωπαϊκή περιοδεία, τον Απρίλιο του 2009. Οταν δηλαδή επισκεφθήκατε τη Μεγάλη Βρετανία (G20), τη Γερμανία, το Στρασβούργο (ΝΑΤΟ) και, βέβαια, την Τουρκία.

Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τελευταίος σταθμός σας μας ενδιέφερε κυρίως. Τι να κάνουμε; Οπως και να έχουν τα πράγματα οι ισορροπίες έχουν τη δική τους σημασία και πάνω απ’ όλα τη δική τους σημειολογία στην ευρύτερη περιοχή γύρω μας. Από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Αυτό δεν σας είναι άγνωστο. Αλλωστε ήταν για έξι χρόνια καθημερινό κορυφαίο θέμα του Daily Intelligence Briefing. Εστω όμως τη στιγμή αυτή, ενώ τα στελέχη της «μεταβατικής ομάδας» του εκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν μετοικίσει από την 5th Avenue της Νέας Υόρκης στην Pennsylvania Avenue της Ουάσιγκτον, η επίσκεψή σας είναι αναγκαία. Στην αναζήτηση της χαμένης ισορροπίας. Στη Φυσική και στα Μαθηματικά είναι ο κανόνας. Στη διεθνή σκηνή η αναζήτηση ισορροπίας, το αυτονόητο δηλαδή, είναι το διαρκώς ζητούμενο. Ειδικά τη στιγμή αυτή που οι ισορροπίες έχουν ολοκληρωτικά ανατραπεί, η επίσκεψή σας, κύριε πρόεδρε, στην Αθήνα, στον Παρθενώνα, είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμη. Είναι συμβολική. Αναζητούμε την αποκατάσταση στις σχέσεις, διμερείς, πολυμερείς και διεθνείς, του κανόνα του «μέτρου». Η ισορροπία που επιζητούμε απαιτεί την επιστροφή στη λογική της αναγκαιότητας του «μέτρου». Τη βάση του πνεύματος που δημιούργησε τον κλασικό πολιτισμό. Αυτό σήμερα απουσιάζει τόσο στον οίκο, στον δήμο και στην Οικουμένη. Λείπει κατεξοχήν στις διεθνείς σχέσεις. Ναι, η ανθρώπινη ζωή εδώ στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική έχει χάσει τη σημασία της.

Εδώ, απέναντι από την Ακρόπολη, γεννήθηκαν όλες εκείνες οι μεγάλες ιδέες που επηρέασαν τους θεμελιωτές πατέρες της Αμερικανικής Δημοκρατίας και του Συντάγματός σας, όπως αποτυπώνονται στα ομοσπονδιακά κείμενα. Να γιατί πιστεύουμε πως δεν υπήρχε πιο κατάλληλη και αναγκαία στιγμή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα και την Αθήνα. Τώρα, περισσότερο από χθες, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να ξαναθυμηθούμε όλοι τον ισχυρό συμβολισμό που είχαν τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην τελευταία του ομιλία «I’ ve been to the Mountain Top»: «I would move on by Greece and take my mind to Mount Olympus. And I would see Plato, Aristotle, Socrates, Euripides and Aristophanes assembled around the Parthenon. And I would watch them around the Parthenon as they discussed the great and eternal issues of reality. But I wouldn’t stop there».

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που και εσείς επιλέξατε αυτό τον τόπο για να συναντήσετε τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη. Επιτρέψτε μου να προσθέσω τον Σοφοκλή και τον Αισχύλο. Τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας σας συζητείται μια λύση για το Κυπριακό. Θέλουμε να πιστεύουμε, χωρίς να έχουμε αυταπάτες, ότι στην αναζήτηση λύσης οδηγός θα είναι το μήνυμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Η αληθινή ειρήνη δεν είναι απλά η απουσία έντασης. Είναι η επικράτηση της δικαιοσύνης» («True peace is not merely the absence of tension; it is the presence of justice»).