Να το πάρει απόφαση…

Βασίλης Δεληγκάρης 30 Μαϊ 2013

Πρέπει μάλλον να το πάρει απόφαση ο Σαμαράς, ότι η περίοδος του μέλιτος πέρασε… Διανύθηκε ήδη ένας χρόνος «γάμου» και σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι ο κίνδυνος χρεοκοπίας , κάτι το μετατραυματικό σοκ του ΠΑΣΟΚ από την εκλογική του συντριβή, κάτι το πρωτόγνωρο της συνεύρεσης, είχε την ευκαιρία ο «νυμφίος» κ. Σαμαράς να ασκήσει μία, κατά κάποιον τρόπο, πολιτική ηγεμονία επί των άλλων κυβερνητικών εταίρων. Νόμισε ίσως έτσι προς στιγμήν, πως κυβερνά μόνος του τη χώρα με την μικρή και ευγενή συμμετοχή των δύο «μικρών» κομμάτων, που είναι υποχρεωμένα εκ των περιστάσεων να στηρίζουν και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, χωρίς όρους, ή μάλλον με όρους και προϋποθέσεις που γράφονται συχνά – πυκνά στα παλαιότερα των υποδημάτων. Αυτή η «χαρούμενη» περίοδος νομίζω πως έχει παρέλθει οριστικά. Τέλειωσε πια το «Αντωνάκη μου» και «αρχίζει η παντόφλα»!

Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, είναι, ούτως ή άλλως, ειδικού και ορισμένου σκοπού και έργου, κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που έχει ημερομηνία λήξης. Η ΝΔ όμως, με την αλαζονική και ιμπεριαλιστική συμπεριφορά της, τινάζει -αν συνεχίσει έτσι- στον αέρα αυτήν την κυβέρνηση πριν την ώρα της και πριν ολοκληρώσει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε. Αυτή είναι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Η πίεση που δέχθηκαν εξαρχής το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για την συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση με τους βασικούς ιδεολογικούς τους αντιπάλους, υπήρξε ιστορικός συμβιβασμός που συνιστούσε, ούτως ή άλλως, ένα πρόβλημα το οποίο δεν ήταν εύκολο να χωνευτεί από τους ψηφοφόρους. Όμως η συνέχιση της συμμετοχής υπό την ηγεμονία ΝΔ – Σαμαρά, είναι αυτοκτονική και προφανώς αδύνατη. Επομένως, η συνέχιση της ύπαρξης μιας, οπωσδήποτε νέας (ανασχηματισμός), κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, εξαρτάται από την κατάληξη μιας νέας συζήτησης που πρέπει να γίνει μεταξύ των κομμάτων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού και την ύπαρξη μιας νέας πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να τεθούν νέοι σαφείς και κωδικοποιημένοι όροι, προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη συνέχιση της συμμετοχής στην κυβέρνηση, που θα πρέπει αυτή τη φορά και να τηρηθούν.

Όροι, όπως για παράδειγμα ότι:

1. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και νέοι φόροι ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και κατά κανένα τρόπο, τελεία!

2. Θα μειωθεί άμεσα ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος στο πετρέλαιο και τα καύσιμα από τον Οκτώβριο.

3. Θα υπάρξει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος νόμος που θα συνιστά μια συνολική προοδευτική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

4. Θα καταργηθεί οριστικά το χαράτσι και θα αντικατασταθεί με τον νέο δικαιότερο και ελαφρύτερο φόρο επί των ακινήτων.

5. Θα υπάρξει δέσμευση πως θα ψηφισθεί μέχρι το τέλος του χρόνου νέος νόμος για το εκλογικό σύστημα, στην κατεύθυνση της αναλογικότερης εκπροσώπησης, της κατάργησης του σταυρού προτίμησης και του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών, με ταυτόχρονη υιοθέτηση υποχρεωτικών θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών στα κόμματα. Νόμος που θα αναμορφώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

6. Θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων, που θα υιοθετεί την πλήρη διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο, ενώ θα καθορίζει και νέα όρια και όρους κρατικής χρηματοδότησης, όπως και τη δυνατότητα ιδιωτικής χρηματοδότησης με συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας, υπό τον έλεγχο των φορολογικών αρχών του κράτους και των οικονομικών εισαγγελέων.

7. Θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικού νομοσχέδιο.

8. Θα ξεκινήσει και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα η δέσμη μέτρων και δράσεων για την ανεργία.

Το οχτώ άλλωστε, σύμφωνα με τους Κινέζους, είναι τυχερό νούμερο…