Την ώρα που έχουν συγκέντρωθεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία, συνεχίζονται με πυρετωδεις ρυθμούς οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποσώβηση της κρίσης. Η εβδομάδα ξεκινά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει στη Μόσχα τη Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου, και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να πραγματοποιεί επίσκεψη την ίδια ημέρα στην Ουάσιγκτον
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα και εν συνεχεία στο Κίεβο α'υριο Τρίτη, με την ελπίδα να μπορέσει να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης, ενισχύοντας βέβαια παράλληλα και το δικό του προφίλ ενώπιον της διεθνούς κοινότητας δύο μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, αλλά και με τον κίνδυνο να χρεωθεί την όποια σχετική αποτυχία εάν επιστρέψει από εκεί με άδεια χέρια.
Το βράδυ της Κυριακής ειχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του στην Μόσχα τη Δευτέρα, δήλωσε πηγή της Γαλλικής Προεδρίας.Η τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 40 λεπτά επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιρασθούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού, δήλωσε η πηγή.
Ταυτόχρονα ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα και τον Λευκό Οίκο, την πρώτη έπειτα από την περσινή εκλογή του στην καγκελαρία.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα τεθούν η απροθυμία των Γερμανών να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, η προθυμία στον αντίποδα πολλών Γερμανών να ανοίξουν τον δρόμο για τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η «ανοχή» (ή, κατά κάποιους, υπέρμετρη «κατανόηση») με την οποία μέρος του κυβερνώντος γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) προσεγγίζει παραδοσιακά τη «ρωσική επιθετικότητα», οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες που δεν πιάνουν τον νατοϊκό στόχο του 2% επί του ΑΕΠ κ.ά.
Πάντως, ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει εντολή για την ανάπτυξη δύναμης 3.000 επιπλέον στρατιωτών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και την Ρουμανία λόγω ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να ενισχύσουμε» τις υπό γερμανική διοίκηση δυνάμεις στην Λιθουανία, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς
Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι θα τον επισκεφθούν την Πέμπτη το Βερολίνο.
Πάντως, απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η Γερμανία να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.
Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερις πολυεθνείς δυνάμεις μάχης με 5.000 συνολικά στρατιώτες στην Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία, σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.
Αυτές οι νατοϊκές δυνάμεις μάχης, που τελούν υπό αμερικανική, γερμανική, καναδική και βρετανική διοίκηση, έχουν ως αποστολή να καθυστερήσουν της πρόοδο μίας επίθεσης στην περιοχή κερδίζοντας χρόνο μέχρι την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην γραμμή του μετώπου.
Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι διαπίστωσε κάποια άμβλυνση της έντασης ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία με την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία ή στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σχήματος συνομιλιών της Νορμανδίας ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Ουκρανία.