Το Μέλλον της χώρας απαιτεί κάθαρση

Βασίλης Καπετανγιάννης 19 Ιουλ 2020


Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Π/Θ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δικαίως απολαμβάνουν μεγάλη υποστήριξη στην κοινή γνώμη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις χωρίς χτυπητές εξαιρέσεις, με πρωτοφανή απόσταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της. Αποτελεί  επιβράβευση πολύ σοβαρών χειρισμών και στο εθνικό και το κοινωνικό επίπεδο. Στον Έβρο και στο τομέα της πανδημίας του κορωναϊού. Προστάτευσαν αποτελεσματικά με αίσθημα υψηλής εθνικής ευθύνης την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια της χώρας καθώς και την υγεία των πολιτών σημειώνοντας αξιοζήλευτες και εν πολλοίς απροσδόκητες επιδόσεις υψηλού επιπέδου. Οι πολίτες άρχισαν δειλά να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση και τους πολιτικούς θεσμούς. Τουλάχιστον συνειδητοποιούν ότι παρά τις υπερβολικές δόσεις επικοινωνιακής πολιτικής έχουν μπροστά τους έναν μορφωμένο και ικανό Π/Θ που δεν τους κολακεύει, δεν τους κοροϊδεύει και δεν τους εξαπατά και μια κυβέρνηση που προσπαθεί και αποδίδει σε πολλούς τομείς. Ο ετήσιος απολογισμός έργου της κυβέρνησης στις έκτακτες περιστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει είναι απόλυτα θετικός. 


ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ σοβαρά να αμφισβητήσει τις επιτυχίες αυτές. Μόνο οι συνωμοσιολόγοι και διάφοροι πτωματοφάγοι στην Αριστερά που τρέφονται από την θυματοποίηση, την τυμβορυχία, τον διχαστικό λόγο. Ενδομύχως  και ελάχιστα προσχηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ ευχόταν να υπάρξουν πολλά θύματα για να «ισοφαρίσουν» και να «συμψηφίσουν» τους νεκρούς στο ΜΑΤΙ, χωρίς να υπολογίζουν οι ανόητοι ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμούσε με ομολογία ενοχής, κάτι που ουδέποτε παραδέχτηκαν. Για να ξεχαστεί εκείνη η απίστευτη, θλιβερή και μακάβρια επικοινωνιακή φιέστα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ.  Κατασκεύασαν μια ψευδοσυναίνεση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ευπειθών πολιτών. Έτοιμοι να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ως ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη υποτελή στον ΣΕΒ και τα συναφή εάν επέλεγε κάποιο έστω σουηδικό μοντέλο ας πούμε αντίδρασης απέναντι στην πανδημία. Εάν έβαζε την επάρατη καπιταλιστική οικονομία πάνω από τους ανθρώπους που θα πέθαιναν στους διαδρόμους των νοσοκομείων είτε από οδυνηρή επιλογή είτε από ανεπάρκεια του συστήματος  ή στα γηροκομεία, όπως σε άλλες χώρες πολύ πιο προηγμένες και με πολύ πιο ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας.  Αλλά και έτοιμοι, εφόσον η κυβέρνηση είχε τελικά εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της προστασίας της υγείας των πολιτών ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδημόνων, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης και απαξίωσής τους, να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει επαρκώς την χειμαζόμενη καπιταλιστική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.  Ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης φέρνει την ύφεση και την δυστυχία στη χώρα κι όχι ο ιός όπως τα Μνημόνια έφεραν την χρεοκοπία κι όχι το αντίστροφο. Νέα θηριώδη ψέματα, νέα πολιτική απάτη. Παραπλάνησε και πάλι αρκετούς ευπειθείς ή κατεχόμενους από ευσεβείς πόθους για έναν εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος κατασκευάζει με την προπαγάνδα του μια άλλη πραγματικότητα προσπαθώντας να πείσει τους ευπαθείς και αφελείς ότι ζουν εντός αυτής.


ΙΚΑΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξής του κ. Μητσοτάκη έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην ανάδειξή του στην αρχηγία της ΝΔ και την κραταιά εκλογική του επικράτηση σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019. Υπάρχει δικαίως η αίσθηση ότι οι πολίτες έχουν πλήρως δικαιωθεί για την επιλογή τους. Για να απαλλαγεί να απαλλαγεί από τον εφιάλτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να αλλάξει σελίδα. Το ανακουφιστικό επιφώνημα «Θεέ μου! από τι γλυτώσαμε» ήταν και παραμένει πλήρες νοήματος, υπό το φως μάλιστα των πρόσφατων αποκαλύψεων για το παρακράτος που έχτιζαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΤΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η άθλια σκευωρία της Novartis, φαίνεται να είναι μόνο η  κορυφή του παγόβουνου.  


Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ στην κανονικότητα είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Μολονότι τα λάθη της κυβέρνησης και η προσφυγή  σε παλαιοκομματικές και άλλες καταδικαστέες πολιτικές πρακτικές  δεν έχουν λείψει. Η άλλη όψη δείχνει ότι κ. Μητσοτάκης έχει σωρεύσει αρκετό και σοβαρό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο ώστε να έχει την σχετική άνεση αυτή τη δεδομένη στιγμή να σχεδιάσει με ορίζοντα 8ετίας. Να αξιοποιήσει την μοναδικά ιστορική, πράγματι, ευκαιρία που προσφέρεται στη χώρα λόγω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και αλληλεγγύης για να σχεδιάσει ένα καινούργιο Μέλλον για μια Νέα Ελλάδα συμβάλλοντας εποικοδομητικά σε μια Νέα Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό Ιστορικό Στοίχημα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας τις οικονομικές διαστάσεις του οποίου  καθορίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ωστόσο, καμιά μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, κανένας μεγάλος στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς στοιχειώδη κοινωνική και πολιτική στήριξη. 


ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην πρόκληση αυτή ιστορικών διαστάσεων μια τύποις «αξιωματική αντιπολίτευση» προετοιμάζει μια δήθεν πολιτική στροφή προς το Κέντρο (!) και την σοσιαλδημοκρατία με πρόθυμους γεφυροποιούς. Προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. Το έχω εξηγήσει στο παρελθόν και θα επανέλθω αναλυτικά και σε άλλο σημείωμά μου. Η λαϊκιστική διχαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η ταυτότητά του. Δεν αλλάζει. Θα συνεχιστεί στο έπακρο. Επιδιώκεται η ρεβάνς για να καταληφτούν οι αρμοί της εξουσίας. Έτσι μόνο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί μια αξιόλογη και συμπαγή δημοσκοπική επιρροή της τάξης του 20% με 25% σε μια πολύχρωμη αριστερή και ετερογενή εκλογική βάση ως εφαλτήριο για νέο ρεσάλτο κατάληψης της εξουσίας.


ΓΙ? ΑΥΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί επικίνδυνο αντίπαλο. Ο κ. Τσίπρας είναι ικανότατος να αλλάζει πολιτικές μάσκες σαν τα πουκάμισα. Αφού κατατρόπωσε τον «νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό» και ως σύμβουλος επενδύσεων επέπληξε ευρωβουλευτή του για λανθασμένες επενδύσεις, προφανώς ως μη αποδοτικές, κατέφυγε και στο «βρώμικο 89» υποδυόμενος κάποιο κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου χωρίς ίχνος ενδοιασμού.  Μακάρι να είναι αθώοι, έλεγε ο ίδιος σαρκαστικά και κυνικά, όταν το παραδικαστικό του παρακράτος και καθεστώς δίωκε με κατασκευασμένες κατηγορίες τους πολιτικούς του  «εχθρούς» και τις συζύγους τους. Η «Μαρέβα» έφταιγε για όλα. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κανένας ενδοιασμός. Όπως πάντα, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το πιστό ακροατήριο συναινεί και επαυξάνει. Πίστευαν προφανώς  πως θα παρέμειναν εσαεί στην εξουσία. Αλλά, ήρθε η σειρά τους. Μακάρι να είναι αθώοι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.


ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΧΩΡΑ να συζητήσει για το Μέλλον της πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ήρεμου και εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου. Γι αυτό επείγει η εκκαθάριση και κάθαρση του παρελθόντος, των κυβερνητικών πεπραγμένων των ΣΥΡΙZΑΝΕΛ. Δεν πρέπει για λόγους σκοπιμότητας αμφίβολης απόδοσης  να επικρατήσουν απόψεις «συμψηφισμών». Διαφορετικά θα επανέλθει η αναξιοπιστία και ο κυνισμός έναντι των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Ο δημοσιογράφος κ. Γ. Παπαχρήστου έχει μνημονεύσει στη στήλη του στα ΝΕΑ την ύπαρξη 16 Φακέλων αν δεν κάνω λάθος με  υποθέσεις επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που προφανώς χρήζουν εξέτασης. Αν πράγματι περιέχουν σοβαρές υποθέσεις ας παραδοθούν πάραυτα  στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.  


ΩΣΤΟΣΟ, πριν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, θα περάσει αναγκαστικά από περίοδο μεγάλης ύφεσης με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις (ανεργία, φτώχεια, χρεοκοπίες επιχειρήσεων κ.τ.λ.). Πέραν των δυσμενών επιπτώσεων στην απασχόληση του ιδιωτικού τομέα ο κίνδυνος κινητοποίησης των μικροϊδιοκτητών και οικογενειακών μικροεπιχειρήσεων που θα υποστούν μεγάλη πίεση και ίσως ανεπανόρθωτες καταστροφές ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες εύκολης πολιτικής εκμετάλλευσης από ένα λαϊκιστικό κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να είναι τόσο εύφορες και ευχάριστες για το κυβερνών κόμμα και τον Π/Θ στο επόμενο διάστημα. Ενδέχεται συνάμα ο χώρος αυτός που θα υποστεί την μεγαλύτερη δοκιμασία να αυτονομηθεί πολιτικά και να εκφραστεί σε ένα κίνημα νεοπουζαντισμού με άγνωστες συνέπειες. Ήδη οι κραυγές τους για προστασία από το κράτος ακούγονται δυνατά. 


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να επανέλθουμε αναλυτικότερα σε πολλά θέματα που εγείρονται καθώς αναπόφευκτα η οικονομία τίθεται στο επίκεντρο της εθνικής επιβίωσης και της πολιτικής διαμάχης    


Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Φιλελεύθερος»


Πηγή: www.liberal.gr