To μήνυμα των εκλογών και ο ανασχηματισμός

Βασίλης Δεληγκάρης 12 Ιουν 2014

Η συγκυβέρνηση καθώς φαίνεται έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας που εστάλη από την ελληνική κοινωνία στις ευρωεκλογές. Μήνυμα προς την ίδια αλλά και προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές σκληρής λιτότητας, περικοπών και αβάσταχτης φορολογίας κυρίως επ΄αυτών που έχουν πενιχρά εισοδήματα αλλά και κάποια ιδιοκτησία που απέκτησαν με κόπους μιας ζωής, δικό τους ή των γονιών τους!… Στην περίπτωση που δεν αξιολογηθεί σωστά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες, εθνικές πλέον εκλογές, θα υπάρξει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και επικράτηση των δυνάμεων της σημερινής αντιπολίτευσης. Απλό, εύκολα κατανοητό αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικό, αν λάβουμε υπόψη μας στα σοβαρά τα λεγόμενα και την πρακτική της αντιπολίτευσης και κυρίως αυτά της αξιωματικής.

Ο δομικός ανασχηματισμός ήταν πράγματι μια σημαντική και ορθή πολιτική πρωτοβουλία, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν (και δεν είναι λίγες) για συγκεκριμένα πρόσωπα. Τώρα μένει να υλοποιηθεί και η προαναγγελθείσα σχετική στροφή προς αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα. Γιατί μία χαρά Υπουργός Οικονομικών είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, από τις καλύτερες επιλογές που υπήρχαν για αυτή τη θέση! Το θέμα είναι όμως η πολιτική την οποία θα κληθεί να υλοποιήσει και αυτό είναι συνολική κυβερνητική ευθύνη και κατεύθυνση. Είναι, ότι τώρα πρέπει να περάσουμε σε μια νέα περίοδο, ελάφρυνσης της φορολογίας, δικαιότερης κατανομής των βαρών, βοήθειας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συνέχισης καλά σχεδιασμένων, ορθολογικών, μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την δημόσια διοίκηση…Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, με συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις και όχι μόνο στα λόγια στα τηλεοπτικά παράθυρα!..

Τα κόμματα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχουν ακόμη την δυνατότητα, παρά τη φθορά που έχουν υποστεί, αλλά και την υποχρέωση θα έλεγα, να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό ενδοπαραταξιακό επίπεδο. Πρωτοβουλίες που μπορούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κυβερνητικής σταθερότητας, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια απαλλαγής από την Τρόικα και τα μνημόνια, επιστροφής στην ανάπτυξη και σε συνθήκες κανονικότητας.

Σε ενδοπαραταξιακό επίπεδο είναι νομίζω φανερά αναγκαίο και ώριμο όσο ποτέ, να γίνουν ουσιαστικές και τολμηρές κινήσεις για την ανασυγκρότηση και ουσιαστική επανίδρυση και των δύο παρατάξεων που κυριάρχησαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Είναι γεγονός ότι έχουν πλέον υποστεί τεράστια φθορά αλλά φαίνεται ακόμη να αντέχουν, έστω και σε πολύ χαμηλότερα άλλων εποχών ποσοστά. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο αυτών ιστορικών πολιτικών χώρων πρέπει να κάνουν σύντομα, όσο υπάρχει ακόμη καιρός, τις σχετικές κινήσεις.

Ιδιαίτερα στο χώρο της κεντροαριστεράς που η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχει μια πρώτη θετική καταγραφή με την Ελιά, έγκειται πλέον στις ηγεσίες και στα κεντρικά πολιτικά της πρόσωπα, να επιδείξουν την αναγκαία τόλμη και με αίσθημα ευθύνης και προοπτικής να ανοίξουν το δρόμο για την αναγέννηση της παράταξης. Ήδη γίνεται νομίζω φανερό σε κάθε μετριοπαθή άνθρωπο, πως η παρουσία στην κυβερνητική πλειοψηφία και την κυβέρνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, ήταν και είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της αναγκαίας κυβερνητικής κοινωνικής στροφής και ισορροπίας, ειδικά αν κοιτάξει κανείς ένα – ένα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, συγκρίνοντας αυτά που προέρχονται από την δεξιά με αυτά της κεντροαριστεράς!…