Tώρα γιατί σε λίγες ημέρες μπορεί να είναι αργά…

Βασίλης Δεληγκάρης 28 Απρ 2012

– Άνεργος, ανυπεράσπιστος και ταπεινωμένος.

– Κάτοικος αστικού κέντρου που έχει γκετοποιηθεί από την παρουσία ξένων μεταναστών και δράσης εγκληματικών συμμοριών , πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών. Φοβισμένος, απηυδισμένος και τρομαγμένος. Ταπεινωμένος που δεν μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό του και την οικογένειά του.

– Ανόητος, κομπλεξικός και απελπισμένος.

– Φιλόδοξος, εγωιστής, μικροαστός, ανυπόμονος για εξουσία, χρήμα και δύναμη, που νοιώθει ταπεινωμένος επειδή δεν τον αναγνωρίζουν στο δρόμο!

Όλοι τους ιδανικοί υποψήφιοι ψηφοφόροι, οπαδοί ίσως και στελέχη της «Χρυσής Αυγής»…

Και γιατί να πάνε άραγε εκεί;… Μα γιατί εκεί μπορεί και να νοιώσουν ισχυροί, μέρος ενός συνόλου, μιας δυνατής ομάδας, που μπορεί ίσως να τους προστατεύσει. Μπορεί πιθανόν και να τους βοηθήσει, να αναδειχθούν, να γίνουν κάποιοι, να γίνουν αναγνωρίσιμοι. Να εκδικηθούν ίσως και για τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και για τον πληγωμένο τους εγωισμό. Ακόμη και αν δεν αποκτήσουν λεφτά, θα μπορέσουν ενδεχομένως να αποκτήσουν κάποια εξουσία, ή μικροεξουσία, να γίνουν αξιοσέβαστοι.

Και αν δεν τους σέβονται, σίγουρα έτσι θα τους φοβούνται… Και αυτή είναι η αρχαιότερη μορφή άσκησης εξουσίας!

Πάντα υπήρχαν τέτοιοι τύποι, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αγριέψει, έχουν ξεφύγει. Και δυστυχώς έχουν ξανασυμβεί αυτά τα πράγματα και στην Ελλάδα και αλλού, με τραγικές συνέπειες…

Η οικονομική και κοινωνική κρίση «παράγει» σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, κατεστραμμένους και απελπισμένους μικροεπιχειρηματίες. Παράγει πρωτοφανή οργή και κοινωνικό μίσος, τόσο, που οι αναξιόπιστοι και ετοιμόρροποι πλέον πολιτικοί θεσμοί, ο κατακερματισμένος κοινωνικός ιστός και οι διαταραγμένες κοινωνικές σχέσεις συνοχής, αδυνατούν να απορροφήσουν.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη βλακώδη απρονοησία, ή και τον πολιτικό αυτισμό μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικά επικίνδυνο.

Η προοπτική πλέον δημιουργίας κοινωνικού και πολιτικού χάους, δυστυχώς φαίνεται να μην είναι και τόσο μακριά «των πυλών».

Και μέσα σε μια τέτοια κατάσταση όλα θα μπορούσαν να συμβούν, … ακόμη και αυτά που πριν από λίγο καιρό φάνταζαν αδιανόητα!

Ο κίνδυνος της σημαντικής ενίσχυσης ενός νεοναζιστικού κόμματος, είναι πλέον πολύ πιθανός. Γεγονός που με τη σειρά του θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Με την ένταση να ανεβαίνει επικίνδυνα… Με συνεχείς αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς πολιτικών και καταστροφές εκλογικών περιπτέρων (προς το παρόν) από «αγανακτισμένους» πολίτες, οργισμένους οπαδούς και φασιστικές συμμορίες… Με συγκρούσεις ανάμεσα σε χρυσαυγήτες και ομάδες της λεγόμενης ακροαριστεράς, … είναι πλέον φανερό ότι πέραν της δικαιολογημένης ως ένα βαθμό οργής και απογοήτευσης, που ούτως ή άλλως έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής, από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να επηρεασθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων και άσκησης ιδεολογικής, ψυχολογικής και ορισμένες φορές φυσικής βίας…

Τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιδράσουν. Η κοινωνία πρέπει να αφυπνισθεί, να αντιληφθεί τους κινδύνους, να κατανοήσει ότι μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας μπορούν να υλοποιηθούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να αποδοθούν πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες και να γίνει η αναγκαία κάθαρση.

Αν η κατάσταση αποσταθεροποιηθεί πολιτικά και καταρρεύσουμε εντελώς οικονομικά, τίποτα καλό και καινούργιο δεν έχουμε να περιμένουμε. Όσοι πιστεύουν ή προπαγανδίζουν ότι μέσα από την «καταστροφή» θα προκύψει τάχα μου κάτι νέο, είναι είτε πολιτικά αφελείς, είτε απατεώνες! Το μόνο που θα προκύψει είναι κατάρρευση της δημοκρατίας και επικράτηση διαφόρων οικονομικά εύρωστων σαλτιμπάγκων ή και μαφιόζων…

Γι’ αυτό τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για όλους, για τα κόμματα και τους πολίτες, να καταδικάσουν σθεναρά τη βία, να μην επιτρέψουν τον εκφασισμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, να μην επιλέξουν μια οικονομική καταστροφή με την έκφραση μιας τυφλής οργής στο όνομα μιας αμφίβολης εκδίκησης και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας.

Tώρα γιατί σε λίγες ημέρες μπορεί να είναι αργά…

*Ο Βασίλης Δεληγκάρης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας.