Αμετακίνητος λαός

Αγγελος Στάγκος 21 Σεπ 2015

Ο ελληνικός λαός ψήφισε και αποφάσισε με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο δημοψήφισμα, αλλά με την αποχή να ξεπερνάει το 45% σε σύγκριση με το 36+% του Ιανουαρίου. Αυτή είναι η αλήθεια κρίνοντας από το γεγονός ότι τα καθαρά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, πήραν συνολικά ποσοστό περί το 38,5%, σχεδόν ίδιο με εκείνο που πήρε το «Ναι» πριν από ελάχιστους μήνες. Που σημαίνει ότι τα πολλά και διάφορα που μεσολάβησαν από τον περασμένο Ιανουάριο έως χθες ουδόλως άλλαξαν τις απόψεις και τη στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την Ευρώπη, το μνημόνιο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία θα ξαναπάρει την εξουσία. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, το μόνο κόμμα που εντελώς καθαρά είχε ταχθεί υπέρ της δραχμής και που τα στελέχη του ήταν ενταγμένα στον ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί προσωπικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Εσωκομματικά, αυτός θα χτυπά τα νταούλια και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε αρχηγικό κόμμα και θα χορεύει ανάλογα με τη θέλησή του. Οπότε εξασθενεί πολύ η δυνατότητα των λεγομένων «53» να ασκούν εσωτερική αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι αν διασπάσουν για άλλη μία φορά το κόμμα, θα έχουν την τύχη των πρώην συντρόφων τους. Επομένως, η πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα χειριστεί τα θέματα ο πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια, εξαρτάται από την κατεύθυνση που θα δώσει στο κόμμα του και από τη συμπεριφορά κατά την εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε.

Η Νέα Δημοκρατία κράτησε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, πιέζοντας κυρίως το Ποτάμι, που ανήκει στους χαμένους των εκλογών, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει η εσωκομματική συζήτηση και κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ανέβηκε αλλά ευτυχώς όχι θεαματικά, όπως πολλοί είχαν τον φόβο εξαιτίας του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Στους κερδισμένους είναι σαφώς το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά, δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες μήπως ξαναγίνει πόλος αναβίωσης της Κεντροαριστεράς, φυσικά μέσα από πολύπλοκες διεργασίες. Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες στο Ποτάμι είναι πραγματικά δύσκολες. Το ΚΚΕ διατήρησε ακέραιες τις δυνάμεις του, παρά την απειλή της Λαϊκής Ενότητας, που αποδείχθηκε ελάχιστη. Για άλλη μία φορά έγινε… θαύμα με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ενώ για την είσοδο του Β. Λεβέντη και της Ενωσης Κεντρώων στη Βουλή, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά σχετικά με τους Ελληνες πολίτες…
Οσο για τις δημοσκοπήσεις, δεν ευτύχησαν ακριβώς!