Χρειάζεται άλλη «συνταγή»

Παναγιώτης Παναγιώτου 08 Ιουν 2014

Το συμπέρασμα από το σόου ύβρεων και προκλήσεων της ΧΑ στη Βουλή είναι ότι δεν ξεμπλέκουμε εύκολα από το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η δικαστική επέμβαση για τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες των ηγετικών στελεχών της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Οσο η περίπτωση της ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται ενιαία από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, χωρίς μικροκομματικές (απαράδεκτες) σκοπιμότητες, το φαινόμενο θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται. Υπάρχουν ορισμένες πολιτικές παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Πρώτον, δεν πρέπει η ΧΑ να αντιμετωπίζεται ως «συγγενές» κόμμα της ΝΔ, κάτι που προωθήθηκε ως άποψη (Μπαλτάκος, κ.λπ.) για μεγάλο χρονικό διάστημα στους κόλπους της Ν,Δ και από κάποιους ίσως και να συνεχίζεται…

Δεύτερον, οι ψηφοφόροι της δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «παραπλανημένοι» πολίτες, αλλά να αντιμετωπίζονται πολιτικά και ιδεολογικά.

Τρίτον, δεν αποκρούεται το φαινόμενο με μερική ή ολική υιοθέτηση της πολιτικής ατζέντας της ΧΑ. Δεν «ενσωματώνεται» έτσι, αλλά γιγαντώνεται! Και βέβαια, δεν πρέπει να συγχέεται με τη «λαϊκή Δεξιά», έστω κι αν αντλεί εξ αυτής το μεγαλύτερο ακροατήριό της.

Τέταρτον, η πολιτική απονομιμοποιησή της δεν συμβιβάζεται με τη φανερή ή κρυφή διαπραγμάτευση μαζί της για άντληση ψήφων στον… «δεύτερο γύρο». Είναι τεράστιο πολιτικό λάθος. Τα «επικοινωνούντα δοχεία» ψήφων είναι η επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Υπάρχει όμως και η «μεγαλύτερη εικόνα», που είναι ακόμα πιο σημαντική. Η κακή εικόνα της ευρύτερης – δημοκρατικής πολιτικής σκηνής. Η «κρίση» προφανώς παίζει τον ρόλο της, και μάλιστα σημαντικό, χωρίς όμως να είναι «μονόδρομος» διεύρυνσης και εξήγησης του φαινομένου. Δεν είναι μόνο η φτώχεια και η ανεργία, αλλά και η κακή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Των δημοκρατικών θεσμών. Η ευκολία και η αβασιμότητα των εκατέρωθεν καταγγελιών. Η συντήρηση τεχνητού κλίματος όξυνσης κ.λπ. Για παράδειγμα, ο εσπευσμένος τερματισμός της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, για να αποφευχθεί η συζήτηση για τη δίωξη Κασιδιάρη με αφορμή το βίντεο Μπαλτάκου, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ΧΑ; ?Η το ανορθόδοξο θεσμικό παιχνίδι της κυβέρνησης με τη Βουλή ποιους πριμοδοτεί;