Χρόνια πολλά, Στίβεν Χόκινγκ!

09 Ιαν 2015

Home
Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε εχθές (8/1/2015) 73 ετών. Το dim/art τού εύχεται να τα εκατοστήσει!
—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Έχουν περάσει 52 χρόνια από τότε που οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο νεαρός Στίβεν Χόκινγκ, 21 ετών τότε, το 1963, πάσχει από την παραλυτική νόσο του Γκέρινγκ και προέβλεψαν πως δεν είχε μπροστά του παραπάνω από δυο χρόνια ζωής. Την εποχή εκείνη είχε ξεμπερδέψει με τις βαρετές και όχι ιδιαίτερα λαμπρές σπουδές του στα μαθηματικά και βρισκόταν, επιτέλους, στην αρχή των μεταπτυχιακών του σπουδών κοσμολογίας στο Καίμπριτζ. Ευτυχώς για την επιστήμη και την ανθρωπότητα, ο Χόκινγκ ήταν επίσης ερωτευμένος. Αυτό, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, και όχι η επιστήμη, τον βοήθησε να συνεχίσει να ζει.

Ο Χόκινγκ πράγματι δεν σπατάλησε τον χρόνο που τόσο απρόσμενα του δόθηκε. Όχι μόνο μελέτησε μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας —από τις μαύρες τρύπες έως την κβαντομηχανική και τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων— αλλά κατάφερε, με το Χρονικό του χρόνου αλλά και την πληθωρική του παρουσία, να εισαγάγει το πλατύ κοινό σε ένα νέο σύμπαν αντίληψης του κόσμου.

Έως το 1988, ο Χόκινγκ ήταν «απλώς» ένας ιδιοφυής επιστήμονας, με πλήθος ρηξικέλευθες δημοσιεύσεις και μια ανίατη ασθένεια, που απαιτούσε τεράστια χρηματικά ποσά ώστε ο Χόκινγκ να διατηρεί τη δραστηριότητά του και να ανταποκρίνεται επίσης στις ανάγκες της πενταμελούς οικογένειάς του. Η συγγραφή του Χρονικού του χρόνου τού έλυσε τα χέρια. Το βιβλίο έγινε αυτομάτως μπεστ σέλερ και έχει πουλήσει έως σήμερα πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art