Ευτυχές το νέον έπος!

Νότης Μαυρουδής 05 Ιαν 2015

Στο τέλος της κάθε χρονιάς είθισται να κάνουμε ευχές για τη νέα που ακολουθεί. Κι όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες, ιδιαίτερα στη χώρα μας που περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική και  κοινωνική δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Γι αυτό, η ευχή «καλή χρονιά» έχει ιδιάζουσα σημασία, αφού όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά το νόημά της.

Ας στρέψουμε τη ματιά μας προς το καλό και ό,τι μπορεί να έρθει, για να προστεθεί σε εκείνα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο.

Μέρες ποικίλων ζυμώσεων, καθαρή προεκλογική περίοδος πλέον, με τις πολιτικές δυνάμεις να επανασυντάσσονται για να αρχίσει (ξανά) η γνωστή μέθοδος της φθοράς τού αντιπάλου.

Ουφ… Δεν διαθέτω την παραμικρή διάθεση να παραθέσω τις θέσεις μάχης τού κάθε κόμματος. Αυτό είναι δουλειά των ΜΜΕ που θα είναι στις καλύτερές τους, τώρα που η μηχανή επιρροής τής ψήφου θα δουλέψει ακατάπαυστα, δίχως ανάσα, με ένα πρωτόγνωρο βασικό στοιχείο για την ελληνική πραγματικότητα, που λέει ότι, στο βάθος και πολύ κοντά στο εφικτό, θα προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, θα προκαλέσει ανακατατάξεις πρωτόγνωρες, ακόμα και ελπιδοφόρες, για το μέλλον τού εργαζόμενου κόσμου.

Αυτό είναι βεβαίως μια από τις αναγνώσεις τής παρούσας κατάστασης και επαφίεται στην ικανότητα της συγκεκριμένης Αριστεράς (του ΣΥΡΙΖΑ) να αποδείξει πως τα στελέχη και τα προγράμματά της, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα, σύνθετα και ποικίλα προβλήματα οικονομίας, πολιτισμού (σε όλες του τις εκφάνσεις) και δικαιοσύνης που ορθώνονται μπροστά μας, προσπερνώντας (ελπίζω) τις αντιφατικές διγλωσσίες και τις επαναστατικές κορώνες σε μιαν Ελλάδα ασθμαίνουσα και κουρασμένη. Σε μιαν Ευρώπη αντιφατική, αλλά πρόθυμη ακόμα να συμπαρίσταται έστω και με τους αυστηρούς κανόνες της.

Η ενδεχόμενη (κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες) επικράτηση της Αριστεράς στη χώρα μας, θα πετύχει (ελπίζω) με ειρηνικούς και δημοκρατικούς τρόπους, δίχως τα γνωστά ιστορικά χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση και από το τραπέζι… Οι δυνάμεις τού σκότους και της οπισθοδρόμησης, που καραδοκούν σ’ αυτές τις περιπτώσεις (πολλές, πολύχρωμες και ποικίλες μέσα στον ιδεοληπτικό αχταρμά τής εποχής) δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Μένει στους διεκδικητές τής κυβερνητικής εξουσίας να επαγρυπνήσουν, για να στηρίξουν τη δημοκρατία μας που, παρά τις τόσες ελλείψεις και αγκυλώσεις, εξακολουθεί ωστόσο να είναι το μόνο σύστημα που επιτρέπει τη συνύπαρξη και τον ανταγωνισμό των κομμάτων. Και την ανάγκη στήριξης της δημοκρατίας την αναφέρω για να προστατευθούμε από τις γελοιότητες των απολιτίκ-ανεύθυνων, δήθεν «ανεξάρτητων», καθώς και της συμμορίας των χρυσαυγιτών που εκπροσωπούν την πολιτική αλητεία…

Η προοπτική μιας… αριστερής Ελλάδας, ομολογώ, ηχεί περίεργα και πρωτόγνωρα στα αφτιά μου. Γνωρίζω πως δεν ζούμε στην εποχή όπου μια άλλη αριστερά έφτασε ως την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Οι συνθήκες και οι καιροί είναι διαφορετικοί και η σημερινή ιστορική περίοδος δημιουργεί άλλου είδους ανάγκες μπροστά σε ένα παντελώς ανόμοιο μοντέλο ανθρώπου-πολίτη. Η ανάπτυξη της Ευρώπης και η συνακόλουθη επιρροή που ασκήθηκε στη χώρα μας δεν είναι αμελητέα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πουθενά και η όποια ανάπτυξή της, μετά τον πόλεμο και τους εμφυλίους, δεν υπήρξε μια φούσκα. Απεναντίας, έχει δημιουργήσει (παρ’ όλα τα αντίθετα δείγματα) έναν κόσμο που διψάει για εκπαίδευση, πρόοδο, ανάπτυξη κα. Η Δεξιά (Ν. Δημοκρατία) και οι ελληνικές σοσιαλδημοκρατικές κεντρώες πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ), ως φαίνεται, ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, προκαλώντας παρακμιακά φαινόμενα στην κοινωνία και τα τελευταία χρόνια, με την κρίση στο ζενίθ, έλαβαν μέτρα που δυσκόλεψαν τη χώρα και δεν μπόρεσε να επιβιώσει ομαλά, παρά τις κατά καιρούς αναλαμπές. Τώρα, με την αριστερή οπτική τής εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ), θα δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο «διάσωσης της χώρας», όπως το έχουν ονομάσει. Ίσως ένα νέο… έπος!

Δεν ξέρω αν το πρωί θα μας χτυπάει την πόρτα ο… γαλατάς. Η νέα χρονιά θα το δείξει και θα το επεξεργαστεί. Κι εμείς, θεατές και θεατρίνοι, θα βιώσουμε το πείραμα, τις δυσκολίες του και (ελπίζω) τα θετικά αποτελέσματά του.

Από ψυχής σας εύχομαι: Καλή χρονιά.