ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

24 Απρ 2012

.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ΠΑΣΟΚ, υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υποψήφιος βουλευτής Αττικής.

.

Αυτές οι εκλογές είναι η στιγμή της αλήθειας. Οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν επιβάλλεται να έχουν την νομιμοποίηση από τους πολίτες. Το διακύβευμα της κάλπης δεν είναι το μέλλον των κομμάτων, αλλά το μέλλον του τόπου. Κάθε μέρα και κάθε ώρα κυβερνητικού έργου που χάνεται, πάει την χώρα πίσω. Την επόμενη μέρα, η ιστορική ευθύνη της συνεργασίας για το καλό του τόπου δεν μπορεί να αποφευχθεί για κανένα και κάθε συνεργασία οφείλει να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ. Η χώρα στις 7 Μαΐου πρέπει να σταθεί όρθια, να λειτουργεί και να προχωρήσει στο δρόμο που θα την βγάλει από την κρίση.

.

 

.

 

.

.

.

.

Κωστής Χατζηδάκης, ΝΔ, Υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθηνών

.

 

.

Δε ζούμε σε ένα ιδεατό πολιτικό περιβάλλον. Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ συγκεκριμένων κομμάτων. Όσον αφορά τη ΝΔ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να την ταυτίσει κάποιος με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σχεδόν στο μέσον της προεκλογικής εκστρατείας και ο καλύτερος οιωνός για μας είναι ο συστηματικός αγώνας. Στις δημοσκοπήσεις είμαστε το πρώτο κόμμα με διαφορά από τα υπόλοιπα και θα θέλαμε να έχουμε μια καθαρή εντολή για να μην περιπλακούν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, ο κατακερματισμός δεν είναι λύση, ιδιαίτερα σήμερα. Χρειάζονται συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις που να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κάθε πολίτης, την ώρα της ψήφου, θα μετρήσει τι θα σημαίνει για τον ίδιο και την οικογένειά του να αναλάβουν τις τύχες της χώρας αυτοί που λένε σήμερα πως «λεφτά υπάρχουν να φαν’ κι οι κότες».

.

 

.

 

.

 

.

.

 

.

Θόδωρος Μαργαρίτης, ΔΗΜΑΡ, υποψήφιος βουλευτής Α΄Αθήνας

.

Η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ  και η ΝΔ να μη συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από το 50% μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες ανακατατάξεις. Θα ήταν λάθος η πολιτική αντιπαράθεση να εγκλωβιστεί μόνο στα διλλήματα του μνημονίου. Αντίθετα αν η αντιπαράθεση επανέλθει στη βασική διάκριση κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς-που ισχύει σε όλη  την Ευρώπη-και αφορά βαθύτερα διακυβευματα για το μέλλον της κοινωνίας, θα υποχρεωθούν όλοι σε αντίστοιχες αναζητήσεις και συμμαχίες.

.

Σε κάθε περίπτωση η συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλύσει προβλήματα διαχείρισης της χώρας, ενώ είναι σίγουρο ότι  θα ευνοήσει τη μετακίνηση λαϊκών στρωμάτων-τα όποια είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης- να βρίσκουν «καταφύγιο» στα πολιτικά άκρα. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι πλήγμα για τη δημοκρατία….

.

 

.

Δημήτρης Παπαδημούλης , ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄Αθήνας

.

.

«Όσο πιο κάτω από το 50% είναι το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τόσο το καλύτερο. Η αδιέξοδη, άδικη και υφεσιακή πολιτική του μνημονίου θα καταγραφεί ως λαϊκή μειοψηφία ενισχύοντας τα περιθώρια θετικών αλλαγών στην ασκούμενη πολιτική.

.

Θα επιταχυνθούν οι ανακατατάξεις για την υπέρβαση ενός χρεωκοπημένου δικομματικού πολιτικού συστήματος. Θα ενισχυθεί η προοπτική μετάβασης σε μονιμότερες κυβερνήσεις συνεργασίας. Η ενίσχυση της ευρύτερης αριστεράς και της δυναμικής για την ενίσχυση της αποτελεί «κλειδί» για προοδευτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.»

.