Ακροδεξιά και κορωνοϊός

Πέτρος Παπασαραντόπουλος 18 Δεκ 2020

Οι εθνικές εκλογές που έγιναν στη Ρουμανία στις 6 Δεκεμβρίου επιφύλασσαν μια πρώτου μεγέθους έκπληξη, που δεν είχε ανιχνευθεί σε καμία από τις δημοσκοπήσεις. Ενα ακροδεξιό κόμμα, η Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR) που είχε ιδρυθεί μόλις ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2019, συγκέντρωσε το 9% των ψήφων και έγινε το τέταρτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα. Λίγους μήνες πριν, στις τοπικές εκλογές, οι εκλογικές του επιδόσεις κυμαίνονταν ανάμεσα στο 0,29 και το 0,43%.

Οι δύο συναρχηγοί του, δίνουν το στίγμα αυτού του κόμματος. Ο George Simion, 34 ετών, δεν είχε καμιά σχέση με τη πολιτική. Ηταν επικεφαλής εξτρεμιστικών ομάδων ποδοσφαιρόφιλων και είχε καταδικαστεί για χουλιγκανισμό. Ο Claudiu Tarziu, 47 ετών, επίσης δεν είχε κάποια πολιτική παρουσία. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, διανοούμενος σε σχέση με τον Simion, φανατικά αντιφεμινιστής και πολέμιος της «νεομαρξιστικής ιδεολογίας» που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες.

Η ατζέντα του κόμματος περιλαμβάνει το κλασικό σύνολο των ιδεών της Ακροδεξιάς: ρατσισμός, ξενοφοβία, μίσος για τις μειονότητες, ομοφοβία, νόμος και τάξη, εθνικισμός (στη ρουμανική εκδοχή του, που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στη Ρουμανία και τον θαυμασμό για τον φασιστικό μεσοπόλεμο της Σιδηράς Φρουράς), αντιευρωπαϊσμός, αντιπαγκοσμιοποίηση, ρωσοφιλία, θαυμασμός για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί αναλυτές είδαν στην εκλογική επιτυχία αυτού του κόμματος την αναβίωση της υποστήριξης που είχε γνωρίσει στη μετακομμουνιστική Ρουμανία το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας, του Vadim Tudor που στις προεδρικές εκλογές του 2000 είχε μπει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων. Το κόμμα αυτό εξαφανίστηκε πολιτικά στις αρχές του 21ου αιώνα. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί ένα μικρό τμήμα της εκλογικής επιτυχίας, δεδομένου ότι μόνο το 2,1% της εκλογικής υποστήριξης του AUR προέρχεται από τις μεγάλες ηλικίες. Αντίθετα, το συντριπτικό ποσοστό της υποστήριξης προέρχεται από νέους και μεσήλικες.

Οι λόγοι αυτής της υποστήριξης, από τον κατά τεκμήριο οικονομικά ενεργό πληθυσμό, συγκροτούν μια σοβαρή προειδοποίηση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την αντιεμβολιαστική, αντι-Covid, αντι-μάσκα, συνωμοσιολογική αντιμετώπιση της πανδημίας. Το AUR πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, βρίσκοντας ένθερμο συμπαραστάτη τη Ρουμανική Εκκλησία, μορφοποιώντας πολιτικά και εισπράττοντας εκλογικά εκείνο το ποσοστό των ψηφοφόρων που αρνούνται την ορθολογική αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κόμμα αυτό οργάνωσε διαδηλώσεις κατά της μάσκας, κινητοποιήσεις κατά του εμβολιασμού, ακτιβισμό εναντίον του κλεισίματος των λαϊκών αγορών και διαμαρτυρίες εναντίον όλων των συστημικών κομμάτων που κράτησαν μια ενιαία στάση για τα μέτρα κατά της πανδημίας, που πλήττει σοβαρά τη χώρα.

Ο διάσημος ιστορικός Timothy Snyder έχει υποστηρίξει ότι πολλές φορές, στον μακρό ιστορικό χρόνο, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρούμε την περιοχή των Βαλκανίων και τα κράτη της ως προπομπούς εξελίξεων στη Δυτική Ευρώπη. Η εκλογική ανάδυση ενός αντι-Covid κόμματος από το πουθενά, μπορεί να είναι ένα φαινόμενο που ίσως θα το δούμε πολύ σύντομα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση που καλούνται να διαχειριστούν οι υπέρμαχοι της νεωτερικότητας και του ορθολογισμού. Η συλλήβδην καταδίκη των αρνητών ως «ψεκασμένων» μάλλον είναι αναποτελεσματική απέναντι σ ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο. Τα μονοθεματικά κόμματα διαμαρτυρίας μπορούν να αποδειχτούν, με τη σωστή αντιμετώπιση, κόμματα πομφόλυγες

Πηγή: www.tanea.gr