Ας δώσουμε τρεις μήνες καιρό στον ελληνικό λαό

Guy Verhofstadt 29 Ιουν 2015

Καλώ τους ηγέτες της Ευρωζώνης να δώσουν στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες τρεις μήνες παράταση για να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει ριζικά το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα σε συνδυασμό με μια αναδιάρθωση του χρέους, κάνοντας χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τόσον ο Βαρουφάκης, όσο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι από ένα Grexit έχουν να χάσουν όλοι: οι πιστωτές θα χάσουν τα χρήματά τους και η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει ακόμα περισσότερο. Και το χειρότερο, ο υπόλοιπος κόσμος θα το εκλάβει ως μια τεράστια αποτυχία στη διαχείριση ενός σκληρού αποθεματικού νομίσματος. Πρέπει να αλλάξουμε δραστικά την προσέγγισή μας συμφωνώντας σε μια τρίμηνη παράταση κατά την οποία θα δουλέψουμε πάνω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας.

Οι έως τούδε διαπραγματεύσεις εστίασαν σε μέτρα που θα έφερναν άμεσα εισπρακτικά αποτελέσματα όπως αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις συντάξεων. Ήταν ένα πρόγραμμα που, ενώ θα επιβάρυνε κι άλλο τους Έλληνες πολίτες, θα άφηνε την κυβέρνηση και τη γραφειοκρατία τους ως έχουν.

Στο τέλος-τέλος, ο ελληνικός λαός δε φταίει γι’ αυτό το χάος, Φταίνε οι ηγέτες του. Η οικονομική ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο αν γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική πολιτική και οικονομική κουλτούρα. Ας χρησιμοποιήσουμε την κρίση αυτή για να δώσουμε μια ευκαιρία για να γίνουν πραγματικές αλλαγές. Τρεις μήνες για να σφυρηλατήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βρει τα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση και τις διοικητικές δομές και όχι από τους πολίτες. Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επιτίθεται στη ριζωμένη διαφθορά και στο πελατειακό κράτος, θα μειώνει δραστικά το διοικητικό κόστος, θα ανοίγει τις αγορές στους επιχειρηματίες, θα βάζει τέλος στα κλειστά επαγγέλματα και θα περιλαμβάνει όποια άλλη βασική μεταρρύθμιση χρειάζεται για να κάνει την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση το δεχτεί, τότε θα πρέπει, ως αντάλλαγμα, να υπάρξει και συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι κι αλλιώς, αν υπάρξει  Grexit, οι πιστωτές θα χάσουν τα χρήματά τους, οπότε κάτι  τέτοιο είναι προς όφελος όλων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, όμως, να ακυρώσει το βεβιασμένο της δημοψήφισμα και να το αντικαταστήσει με άλλο που θα αφορά αυτό το νέο, πιο ριζικό και δραστικότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα δώσει στους Έλληνες πολίτες την ευκαιρία να απαιτήσουν από το πολιτικό προσωπικό να αναλάβει να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και από τους πιστωτές να γίνουν εγγυητές της ορθής εφαρμογής του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους ας δώσουμε τρεις μήνες καιρό. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην το αξίζει, αλλά το αξίζει ο λαός.

Ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook