ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ: ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

Γιάννης Μεϊμάρογλου 09 Οκτ 2012

Αξιότιμη κυρία καγκελάριε,

Η αλήθεια είναι ότι επισκέπτεστε τη χώρα μας σε μια κρίσιμη στιγμή για μας.
Χαρά στο κουράγιο σας… σκεφτήκαμε πολλοί.

.

Ξέρετε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τους περισσότερους Έλληνες.
Είδαμε τις όποιες ανέσεις μας να εξατμίζονται,  τα εισοδήματά μας να συνθλίβονται, τα όνειρά μας να γίνονται εφιάλτες!
Απ’ την εικονική πραγματικότητα, μείναμε ξαφνικά μόνο με την πραγματικότητα…

Θα έχετε ακούσει ότι πολλοί στη χώρα μας, σάς θεωρούν σαν την κύρια υπεύθυνη για την κατάστασή μας αυτή.
Γι αυτό άλλωστε σήμερα, χιλιάδες συμπατριώτες μας βγήκαν στους δρόμους αγανακτισμένοι από τον τρόπο που κι εσείς και οι άλλοι ευρωπαίοι, απαιτείτε να πάρετε πίσω τα δανεικά που μας δίνετε και που δεν έχει αποδειχθεί κι ο… πιό αποτελεσματικός!

.

Εντάξει, πάντα οι Έλληνες θεωρούσαμε ότι κάποιοι άλλοι ήταν υπεύθυνοι για τα δεινά μας, όμως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, έχετε κι εσείς, οι ισχυροί της Ευρώπης, σοβαρές ευθύνες.
Αντί το ενιαίο νόμισμα να φέρει πιο κοντά τους λαούς μας, με μια κοινή οικονομική πολιτική, μας οδήγησε σε μεγαλύτερες διαφορές και αποκλίσεις.
Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης απομακρύνθηκε, αντί να πλησιάσει!

Λέτε στη Γερμανία – το διαβάζουμε και στα περιοδικά σας – ότι οι Έλληνες μάθανε να ζούνε με τα λεφτά των άλλων κι ότι δεν κάνουν καμιά προσπάθεια ν’ αλλάξουν.
Και δίκιο έχουν κι άδικο!
Άδικο, γιατί με τους μισθούς και τις συντάξεις μας δεν μπορούμε πια να τα βγάλουμε πέρα, γιατί είναι τυχερές οι οικογένειες που έχουν κάποια μέλη να εργάζονται, γιατί οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά μας – όσα παραμένουν ανοιχτά – δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν πιά κανέναν!
Γιατί, μετά από χρόνια, οι ξυλόσομπες με τα μπουριά – που μερικοί τα έχουν ακούσει μόνο από τους γονείς τους – μπήκαν στα σπίτια μας περιμένοντας τον χειμώνα!

Δίκιο, γιατί εξακολουθούμε πολλοί να πιστεύουμε ότι «μπόρα είναι, θα περάσει» και κοιτάμε πως να κατοχυρώσουμε τις όποιες «κατακτήσεις» μας:
Να μην κόψουμε απόδειξη και να κρύψουμε ότι μπορούμε από το εισόδημά μας, να μην μπουν άλλοι στο επάγγελμά μας, να μη θιχτούμε όσοι μπορέσαμε και τρυπώσαμε στο δημόσιο, για να πέρνουμε κανένα… δωράκι και κανένα επίδομα, να βρούμε κανένα μέσο να ταχτοποιήσουμε κάποιον.
Να σπρώξουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, όσο γίνετε πιο μακριά!
Κι όσο για τα… μεγάλα ψάρια, δύσκολο να τα ψαρέψεις στους μαύρους τραπεζικούς ωκεανούς του κόσμου, ακόμα κι αν έχεις κάποιες παραπεταμένες λίστες στα χέρια σου…

Κάναμε, όμως κι ένα άλλο, σπουδαίο – για μας τους Έλληνες τουλάχιστον – βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας!
Γιά πρώτη φορά, σε φυσιολογικές συνθήκες, τριά κόμματα στηρίζουν την ίδια κυβέρνηση, την ίδια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση.
Τρία κόμματα από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που αποφάσισαν να σηκώσουν στους ώμους τους μια τέτοια ευθύνη!
Θα είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη…

Θα θέλαμε να προσθέσουμε και κάτι ακόμα.
Γνωρίσατε καλά στη Γερμανία το αηδιαστικό πρόσωπο του φασισμού που σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Δυστυχώς, στη σημερινή Ελλάδα, το ίδιο αυτό λαϊκίστικο – ρατσιστικό – νεοναζιστικό πρόσωπο ξαναπροβάλει, σε συνθήκες πόλωσης και κρίσης που αρχίζουν να θυμίζουν πολύ τις συνθήκες της δικής σας «Βαϊμάρης».
Είναι καθήκον της μεγάλης δημοκρατικής πολιτισμένης ενωμένης Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο αποφασιστικά, όπου κι αν εμφανίζεται.
Και καλύτερος τρόπος, από το ξεπέρασμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, δεν υπάρχει!

Αξιότιμη κυρία Μέρκελ,

Δεν σας εκλιπαρούμε, ούτε και σας απειλούμε…
Θέλουμε και μπορούμε να βγούμε από το σημερινό μας αδιέξοδο, να μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει μακριά και χωρίς την Ευρώπη!
Ζητάμε μόνο να έχουμε την ευκαιρία να σταθούμε όρθιοι και να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε οριστικά τους θεσμούς και τους νόμους, τις συνήθειες και τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ.
Για να μην πτωχεύσει, για να πάει μπροστά η Ελλάδα!
Για να μην τραυματιστεί το όραμα της μεγάλης – ενωμένης Ευρώπης!

Καλή παραμονή στη χώρα μας!