Πολιτοφυλακή και ΟΠΛΑ

Ριχάρδος Σωμερίτης 15 Μαρ 2012

Την ώρα που αναζητούνται λύσεις για τη σωτηρία του κέντρου της Αθήνας ορισμένοι άλλοι προσπαθούν να προωθήσουν τα χειρότερα.

Ο Καρατζαφέρης θέλει οπλισμένους για την «αυτοάμυνά» τους πολίτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους λαθρομετανάστες. Το νέο απόκτημα του Σαμαρά, ο Μπουμπούκος, κάτι ανάλογα είπε. Η Χρυσή Αυγή, που ελλείψει σθεναρού αντίλογου και αστυνόμευσης η πρόοδός της στις δημοσκοπήσεις έχει πανικοβάλλει την ακροδεξιά, δεν προτείνει: πράττει με ως προχτές το κράτος του «αριστερού»» Παπουτσή «να μην βλέπει και να μην ακούει».

Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα αλλά πιο πολύ στην Αθήνα, ως ένα βαθμό πραγματικό και ως ένα άλλο βαθμό ψυχοπαθολογικό που τα Μέσα Ενημέρωση ανακυκλώνουν συστηματικά. Είναι απαράδεκτη η μετατροπή σε «πιάτσες» ναρκωτικών επίλεκτων σημείων της πρωτεύουσας όσο και η διάχυση της πορνείας σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους που πάντως δεν απειλεί κανέναν. Απαράδεκτη είναι και η αδυναμία των αρχών να προσφέρουν στον πληθυσμό ένα ουσιαστικό αίσθημα ασφάλειας.

Όμως, η κατάρρευση του κέντρου της Αθήνας οφείλεται κυρίως στους Αθηναίους που το εγκατέλειψαν από δεκαετίες για να πάνε λόγω «νέφους» στα περίφημα Βόρεια Προάστια, στην οικονομική κρίση, στην ανάπτυξη των περιφερειακών εμπορικών κέντρων, στην απίστευτη ως πρόσφατα και συστηματική αύξηση των ενοικίων, στις καθημερινές διαδηλώσεις και στις τόσο συχνές μάχες που οργανώνουν οι μπαχαλάκηδες και όσοι τους επιτρέπουν να υπάρχουν και να δρουν.

Βρέθηκε παράγοντας που πρότεινε την απομάκρυνση από το κέντρο των μεγάλων υπουργείων και της Βουλής (εκτός από τις πανηγυρικές συνεδρίες) για να πάνε οι διαδηλωτές αλλού. Δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για τον οριστικό θάνατο ενός κέντρου χωρίς, στην περίπτωση αυτή, των χιλιάδων ανθρώπων που το επισκέπτονται είτε γιατί δουλεύουν σε αυτό είτε για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Τότε να δείτε την Ερμού…

Αν αδειάσει το κέντρο θα μπορέσουν φυσικά οι κατά Καρατζαφέρη ένοπλοι πολίτες να το μετατρέψουν πιο εύκολα σε πεδίο μάχης.

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα σχέδια, άλλες ιδέες: η καλύτερη και πιο συστηματική αστυνόμευση με κυρώσεις από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα αδικήματα που περιλαμβάνουν το παραεμπόριο (αλλά γιατί δεν μάθαμε ποτέ ότι έφτασε η αστυνομία στους οργανωτές του;)

• η ανακατάληψη (το προτείνει ο Δήμαρχος) των κλειστών ξενοδοχείων και πολυκατοικιών είτε για τη στέγαση σπουδαστών είτε για τους όλο και περισσότερους άστεγους, θύματα της κρίσης

• η συστηματική οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές • η θέσπιση οικονομικών κινήτρων (αυτό αφορά πρώτα τα ενοίκια) για όσες επιχειρήσεις «δεν το βάζουν κάτω» ή για εκείνες που, με κουράγιο, θέλουν κάτι να φτιάξουν περιλαμβανομένης της μεταποίησης.

Αυτό που δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμιά περίπτωση είναι ο εξοπλισμός κάθε φανατικού και κάθε υπερπατριώτη λες και δεν έχουμε δει ως τώρα τη βία που ασκούν χωρίς όπλα. Έγινε λόγος για νέα «πολιτοφυλακή». Θα το εξετάσει, είπε, ο νέος υπουργός «Προστασίας του Πολίτη». Που ελπίζω να καταλάβει έγκαιρα ότι αν δεν αντιδράσει θα έχουμε και «νέα ΟΠΛΑ» που στα σπάργανα είναι ήδη. Ρωτήστε και το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων…