Αν μπορείς να είσαι Πειρατής, γιατί να καταταγείς στο Ναυτικό;

Αντώνης Βατούσιος 25 Ιουλ 2013

Αυτό το οποίο μετράει, είναι η πράξη, η υλοποίηση, η εφαρμογή της θεωρίας. Και κάθε εφαρμογή που λειτουργεί, έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα, τη δική της ταυτότητα.

Αλήθεια, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για έναν 17χρονο ο οποίος έχει τατουάζ στο μπράτσο «Ο καπιταλισμός είναι ελευθερία!»; Ναι, εκείνον που αναζητούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ… Είναι σαφές ότι βρήκε το χώρο του στον κόσμο των υπολογιστών. Εξάλλου, η εκπαίδευση είναι παντού, σε κάθε δραστηριότητα, αρκεί να έχεις αυτονομία και θέληση, αρκεί να είσαι doer… Είναι ποτέ δυνατόν, σε μια τόσο μικρή ηλικία, να έχεις άποψη για κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα; Μάλλον είναι, όταν βιώσεις το ασφυκτικό περιβάλλον της γραφειοκρατίας και του φορμαλισμού. Μάλλον είναι, όταν δεις στην πράξη τα αποτελέσματα της ελεύθερης βούλησης, όταν δεις ότι η ελευθερία είναι καταλύτης στην παραγωγή. Και αυτό το κατάλαβε ένας έφηβος ο οποίος μπορεί να έχει μνήμη και ταχύτητα, αλλά δεν έχει σίγουρα συναισθηματική ωριμότητα και εμπειρία.

Γι’ αυτό, όπως λένε οι Δημοκρατικοί, ελεύθερη οικονομία είναι εκείνη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκείνους που έχουν πάθος στην αναζήτηση της γνώσης, για εκείνους που επιθυμούν να ανέβουν τα σκαλιά της ευκαιρίας. Και δεν είναι λίγοι στις ελεύθερες κοινωνίες…

Το πανεπιστήμιο είναι μια δομή σχετικά πρόσφατη, που επιτρέπει μέσα σε κάποια θεσμοθετημένα πλαίσια, την αναζήτηση. Ασφαλώς, ακόμη και αυτά, για κάποιους είναι ασφυκτικά. Τα τεχνολογικά πάρκα είναι επίσης μια μοντέρνα δομή για την αναζήτηση νέων αγορών και είναι αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης έρευνας στην αγορά. Και ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα στην κοινωνία της γνώσης, το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι η απόδειξη ότι στις βαθιές οικονομικές κρίσεις, έχεις ανακατανομή του κεφαλαίου και της εργασίας. Της νέας εργασίας, η οποία δεν κινδυνεύει απαραίτητα μόνο από τα φθηνά μεροκάματα των αναδυόμενων αγορών, αλλά και από την απαξίωση των δεξιοτήτων.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό τού νέου κόσμου είναι ποιος ορίζει τις νέες δεξιότητες και ποιος μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία δεν φέρνουν απαραίτητα νέες θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί, προσωρινά, να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα. Το άνοιγμα μιας οικονομίας λειτουργεί μακροπρόθεσμα, το άνοιγμα σε νέες αγορές φέρνει τεχνογνωσία και δημιουργεί δομές για τους doers του μέλλοντος. Το επιχειρείν είναι εκείνο που άλλαξε τη ροή της πληροφορίας, εκείνο που λέει «Θα είμαι ο πρώτος που θα αποφοιτήσω από μια εργατική οικογένεια!», ακόμη και εκείνο που γράφει ότι «Αν μπορείς να είσαι πειρατής γιατί να καταταγείς στο Ναυτικό!» και τέλος, εγώ, θα συμφωνούσα και με τον 17χρονο, υπό όρους και πολλές προϋποθέσεις , ότι «Ο καπιταλισμός είναι ελευθερία!». Εξάλλου, μην ξεχνάς, ο Μαρξ ήταν εναντίον του κεφαλαίου, αλλά και του κράτους!