Αποκαλύψεις για παρακράτος: ο ρόλος Καμμένου, οι ευθύνες Τσίπρα

Ανδρέας Παπαδόπουλος 23 Ιουν 2020


Οι πλατείες των (λεγόμενων) αγανακτισμένων, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων,  αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης των ακραίων της αριστεράς και της δεξιάς. Σε αυτές είδαμε την ώσμωση προσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει ο λόγος στελεχών προερχόμενων από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά.


Όπως έχει καταγραφεί αναλυτικά στον τύπο της εποχής, η ρητορική ήταν σχεδόν ίδια: Ακύρωση των πεπραγμένων της μεταπολίτευσης, απέχθεια για τους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές,  κανένας σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών, επιθέσεις στους δημοσιογράφους, ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, οργή για τους (συλλήβδην διεφθαρμένους) πολιτικούς, μίσος για την Ευρώπη.


Αναλυτές εκτίμησαν ότι καρπός αυτής της ώσμωσης ήταν και η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, γνώστες του τρόπου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, του –κατά πολλούς– κόμματος που έχει την πιο δημοκρατική εσωκομματική φιλοσοφία, θυμήθηκαν ότι την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 δεν συνεδρίασε κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει για το πλέον κρίσιμο θέμα για ένα κόμμα, αυτό των κυβερνητικών συνεργασιών. Οι πάντες ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είδαν τον κ. Τσίπρα να αγκαλιάζεται με τον κ. Καμμένο.


Τι και αν κάποιοι απόρησαν ή μειδίασαν, επί πάρα πολύ καιρό οι σχέσεις των δύο συνεταίρων ήταν κάτι παραπάνω από αρμονικές. Υπήρχαν, φυσικά, φωνές και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του κ. Νίκου Φίλη, που στηλίτευαν τον ακραίο λαϊκισμό και την εθνικιστική ρητορική του Καμμένου, αλλά αυτά δεν μπορούσαν να βάλουν προσκόμματα στο δρόμο για τον… σοσιαλισμό. Άλλωστε, στην πορεία προς τον σοσιαλισμό γίνονται και λάθη...


Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρχαν μια σειρά από καταγγελίες αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι για τη δράση του κ. Καμμένου. Κανένα κόμμα, ωστόσο, δεν είχε στη διάθεσή του τα στοιχεία που αποκάλυψαν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου για τη δράση του πρώην υπουργού Άμυνας, της συζύγου του και της παρέας τους.


Διαβάστε τη συνέχεια στην athensvoice.gr