Ένα-δύο-τρία, εμείς αγωνιζόμαστε εναντία στη βία Εδώ θα γίνει ο τάφος σας…

Μιχάλης Τριανταφυλλίδης 16 Σεπ 2013

Για το θέμα του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής, σ’ αυτή τη χώρα, το πολιτικό προσωπικό και όλοι γενικά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, νιώθουν αμήχανοι πώς θα το αντιμετωπίσουν. Θεωρίες και φλυαρίες πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Οι Παοκτσήδες χούλιγκαν απάντησαν στους χρυσαυγίτες στη δική τους γλώσσα. Από τη μια μεριά, απέδειξαν ότι οι μπράβοι της νύχτας που δέρνουν στα σκοτεινά ξένους και παιδιά, επί της ουσίας είναι χαμανδράκια και όταν βρίσκονται μπροστά σε παρόμοιας λογικής θεράποντες της βίας, επί της ουσίας πέρδονται μπον μπον μέντας. Αυτό συνέβη και χθες το βράδυ, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όπου οι βλάκες νεοναζί άνοιξαν βεντέτα με την θύρα 4 της Τούμπας κι από κει και ύστερα με όλον τον Παοκτσίδικο στρατό.

Είναι προφανές ότι αυτή η ανταπόδοση της βίας, δεν οδηγεί πουθενά. Ή μάλλον, οδηγεί άσφαλτα, στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούμε. Κι επειδή εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η βία, ο τραμπουκισμός και το παρακράτος, έχουν μεγάλη ιστορία και βαθιές ρίζες, τρομάζω και που σκέφτομαι τη συνεχεία της ιστορίας.

Πριν από τη δικτατορία, τους εκοφίτες και τους τραμπούκους που κυριαρχούσαν παντού και τρομοκρατούσαν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας της πόλης, τους έβαλαν στη θέση τους γεροδεμένοι Λαμπράκηδες που βγήκαν με τα καδρόνια και τους πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα. Στη Θεσσαλονίκη επίσης, στη διάρκεια της δικτατορίας, ο φόβος και ο τρόμος για όλους μας ήταν πρώτα απ’ όλα οι συμμορίες των τραμπούκων και μετά οι ασφαλίτες. Σ’ εκείνη την εποχή, επειδή είχαν τη στήριξη της αστυνομίας και της ασφάλειας, η συνομιλία με κλωτσιές και μπουνιές ήταν πολύ πιο δύσκολη και δεν άνθισε, παρά τις καλές προθέσεις παιδιών με τσαγανό από το ΤΕΦΑΑ και άλλων παρεμφερών ασχολιών.

Στην Αθήνα, αυτό το κλίμα ποτέ δεν μπόρεσε να ανθίσει και φυσικά ποτέ δεν το κατάλαβε και η υπόλοιπη κοινωνία, διότι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι σημαίνει η ισχύς του πραγματικού παρακράτους…

Οι Παοκτσίδες απάντησαν στους άθλιους, ανοίγοντας νέο κύκλο βίας στην πόλη, που σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό, όπως μας βγαίνει πάντα σε κακό η έξαρση βίας και οι αθλιότητες στα γήπεδα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι θα απαντήσουμε στη ΧΑ με κλοτσοπατινάδα στους δρόμους και στις πλατείες. Από την άλλη όμως, είναι αδύνατον να πιστεύει κάποιος ότι απαντά στην ΧΑ με ευφυολογήματα και επιτίμηση.

Γι’ αυτό, επειδή δεν υπάρχει διάθεση για αντιμετώπιση επί της ουσίας, που σημαίνει λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας και όλων αυτών που με την απραξία τους κάνουν την επιθυμία όνειρο θερινής νυκτός, μη νομίσουν μερικοί πως οι χούλιγκαν και οι τρελαμένοι πιτσιρικάδες των γηπέδων θα δώσουν λύση στο θέμα. Λόγω του ότι άρχισαν ήδη να εμφανίζουν πρωτοβουλίες νετγουόρκινγκ μεταξύ των οργανωμένων, από διάφορες ομάδες της Ελλάδας.

Κι επειδή είναι γνωστό πως η νοοτροπία της βίας θρέφει και δυναμώνει το θηρίο… Και επειδή είναι επίσης γνωστό, ότι μέσα στις ομάδες, των οπαδών, που οργανώνονται, ο νεοναζισμός έχει αρκετά υψηλό ποσοστό συμπαθούντων, υπάρχει κίνδυνος να σφαχτούν και μεταξύ τους, μέσα στα γήπεδα, σε εμφύλιες συρράξεις. Και μετά, ο ατέρμονας και η ανέλιξή του, θα είναι υπόθεση ανέλεγκτη.