Η απαγόρευση της εργασίας

ΓΙώργος Κοτανίδης 06 Μαϊ 2016

Το λεγόμενο «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κύριος Κατρούγκαλος, έχει τόσο ξεκάθαρη φορομπηχτική λογική του που το καθιστά αντι-ασφαλιστικό και υπονομεύει το μέλλον όλων των Ελλήνων.

Το πρώτο μεγάλο ψέμα του αυτού του κυρίου και φυσικά του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης Συριζανέλ είναι ότι δεν κόβει τις κύριες συντάξεις. Όταν όμως συμψηφίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη βάζοντας πλαφόν τα 1.300 ευρώ και κόβει τα παραπάνω κάνει ακριβώς αυτό: κόβει και τις κύριες και τις επικουρικές. Και αυτό που προκαλεί αηδία είναι ότι μας φτύνει κατά πρόσωπο επιμένοντας ότι «δεν κόβει τις συντάξεις». Προφανώς μας περνούν για ηλίθιους αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο.

Όμως το νομοσχέδιο έχει και μια άλλη πτυχή, όχι και τόσο φανερή αλλά κραυγαλέα επιθετική απέναντι στους ανθρώπους που έχουν πάρει σύνταξη και εξακολουθούν να εργάζονται. Περιέχει μια διάταξη που λέει ότι όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα τους κόβεται το 60% της σύνταξης.

Δεν υπάρχει αντιδραστικότερη διάταξη στην ιστορία αφού στην ουσία απαγορεύει την εργασία στους ανθρώπους που πήραν σύνταξη.

Πήρα σύνταξη ύστερα από 41 χρόνια εργασίας και ασφάλισης και περί τις 11.000 ένσημα, το ποσό όμως που δικαιούμουν με βάση τις προϋποθέσεις που είχα, δεν το πήρα ποτέ αφού υπέστη διαδοχικές μειώσεις και τώρα παίρνω περίπου το 55-60%. Παίρνω δηλαδή τόσα, όσα παίρνουν πενηντάρηδες συνταξιούχοι του δημοσίου με 25 χρόνια ασφάλιση.

Εκτός από τις μειώσεις λόγω των μνημονίων, η κύρια σύνταξή μου υπέστη από την αρχή μια επιπλέον κράτηση περί τα επειδή συνέχισα να εργάζομαι, πράγμα που δέχτηκα αδιαμαρτύρητα σαν λογικό. Ο νόμος προέβλεπε να παίρνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος το ποσό των 900 περίπου ευρώ της κύριας σύνταξης και πάνω από αυτό το ποσό, γινόταν κράτηση 70%.

Τώρα όμως ο κ. Κατρούγκαλος εισάγει μια διάταξη βάσει της οποίας όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα τους κρατά το 60% την συνολικής τους σύνταξης. Δηλαδή θα κοπεί το ποσό άνω των 1.300 με βάση τη νέα σφαγή και επιπλέον θα μου κρατούν το 60% αν θα συνεχίσω να εργάζομαι. Στην ουσία, με τη διάταξη αυτή θα παίρνω συνολικά σύνταξη περίπου 500 ευρώ και το κράτος θα μου κρατά κάπου 8-9.000.

Το να συνεχίσω να εργάζομαι είναι απαραίτητο για να ζήσω αφού η σύνταξη δεν φτάνει και δεν διαθέτω περιουσία ή καταθέσεις. Αν όμως εργάζομαι για να τα βγάλω πέρα, ο κύριος Κατρούγκαλος θα με τιμωρεί παίρνοντας ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από όσα θα κερδίζω. Και μάλιστα από την εργασία μου πληρώνω ανελλιπώς τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, είμαι δηλαδή αιμοδότης του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς αντάλλαγμα.

Αναρωτιέμαι ποιά είναι η λογική αυτής της ληστείας. Όχι βέβαια να αφήσει τις θέσεις εργασίας για τους άνεργους αφού τους ρόλους που θα παίξω εγώ ή άλλοι ηθοποιοί στη δική μου κατηγορία δεν μπορεί να τους παίξει ένας νέος.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο αφού συνηθίζω να γράφω έργα ή σενάρια και να ανεβάζω θεατρικές παραστάσεις στις οποίες δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι που πληρώνουν εισφορές για την ασφάλισή τους. Αν η δραστηριότητα αυτή σταματήσει είναι εμφανές ότι τόσο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν και φυσικά οι δέκα κατά μέσο όρο άνθρωποι που απασχολούνται στις δουλειές μου θα είναι επιπλέον άνεργοι.

Αναρωτιέμαι αν στο μυαλό του κ. Κατρούγκαλου υπάρχει κάποιο σχέδιο εξόντωσης κάθε εργασιακής πρωτοβουλίας ή απλά κάνει ότι μπορεί για να μαζέψει λεφτά παίρνοντας μέτρα που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές το μίσος για κάθε δημιουργικό άνθρωπο του ιδιωτικού τομέα.

Η σύνταξη που την χρυσοπλήρωνα 41 χρόνια δεν είναι φιλοδώρημα του κράτους κύριε Κατρούγκαλε είναι χρήματα που μου ανήκουν.

Ετοιμάζω μια παράσταση για το χειμώνα και προσπαθώ να στήσω μια παραγωγή στην οποία θα δουλέψει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σκέφτομαι όμως να σταματήσω τη δραστηριότητά μου γιατί θα δουλεύω χάνοντας το 60% χρημάτων που μου ανήκουν. Είμαι αρκετά μεγάλος για να ξενιτευτώ αλλά είναι η μόνη φορά στη ζωή μου που το σκέφτομαι σοβαρά.

Σίγουρα η κυβέρνηση αυτή μου απαγορεύει την εργασία. Αναρωτιέμαι αν θα απαγορέψει και τη σκέψη μου ή θα την φορολογήσει και αυτή.

Λέτε να βγάλουν στη σύνταξη και το μυαλό μας;

ΥΓ. Την ώρα που τελείωσα το κείμενο άκουσα ότι η εν λόγω διάταξη θα αποσυρθεί αλλά επειδή υπάρχει και η απεργία των ΜΜΕ δεν μπορώ να το διασταυρώσω. Ελπίζω η κυβέρνηση να άκουσε τη φωνή της λογικής και να την αποσύρει.