Η Ελιά με νέα κλαδιά

Γιάννης Τούντας 16 Απρ 2014

Η Ελιά που φύτεψαν τα δύο κόμματα και οι τέσσερις πολιτικές κινήσεις τον προηγούμενο μήνα, μεγαλώνει και αποκτά και τους πρώτους καρπούς. Στις τέσσερις κινήσεις προστέθηκε πρόσφατα η μεταρρυθμιστική Αριστερά με στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Η συμμετοχή των στελεχών αυτών στην Ελιά υποδηλώνει πρώτα απ? όλα τους έντονους προβληματισμούς και τις φυγόκεντρες τάσεις που προκαλεί ή άρνηση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στις διαδικασίες διαλόγου και σύγκλισης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Κυρίως όμως η συμμετοχή τους ενισχύει το ενωτικό μήνυμα της Ελιάς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, προς όλες τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, ώστε μετά τις εκλογές, σε ένα πιο ευνοϊκό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ενιαίο πολιτικό φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Παράλληλα, η Ελιά έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους καρπούς της νέας πολιτικής συλλογικότητας, με τις θέσεις που ανακοίνωσε για τις αλλαγές στην Ευρώπη, στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Οι θέσεις προβάλλουν την ανάγκη ριζοσπαστικών διαρθρωτικών αλλαγών κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία ομάδων του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από την πεντάχρονη κρίση, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αποτελεσματικού και κυρίως φιλικού προς τους πολίτες κράτους δικαίου, για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών και τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας και ελέγχου στο «πόθεν έσχες» όλων των δημόσιων λειτουργιών.

Οι θέσεις αυτές δεν συγκροτούν μόνο το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της νεοσύστατης Ελιάς, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν τη βάση του προγραμματικού διαλόγου που θα επιδιώξει η Ελιά μετά τις εκλογές με τις υπόλοιπες δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.