Με το βλέμμα στο μέλλον

Ανδρέας Παπαδόπουλος 05 Φεβ 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά φιλοδοξεί να βγει ενισχυμένη από τις κάλπες, προκειμένου να εκφράσει τα μεγάλα στρώματα των προοδευτικών πολιτών που είναι πολιτικά ανέστια και να συμβάλει στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών αλλαγών

.

Η κινητικότητα που καταγράφεται στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα δεν αποτελεί ελληνική παραδοξότητα. Στον ευρωπαϊκό χάρτη διαμορφώνονται σημαντικές μετατοπίσεις και συνθήκες στροφής από τις συντηρητικές δυνάμεις που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια προς μια πιο προοδευτική κατεύθυνση, ενώ κομβικής σημασίας για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις είναι και η αναμενόμενη επανεκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ.

.

Η δημοσκοπική άνοδος των κεντροαριστερών δυνάμεων στη Γαλλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, η αμφίρροπη αναμέτρηση για την Καγκελαρία της Γερμανίας, η πλήρης απαξίωση της ιταλικής δεξιάς, το κλονισμένο κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Κάμερον στην Αγγλία, αποτελούν κομμάτια του παζλ που μπορεί να φέρουν έναν άλλο αέρα στην Ευρώπη και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αξίες της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, του κράτους πρόνοιας. Η τριπλέτα Μέρκελ-Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι που οδήγησε την Ευρώπη στα σημερινά αδιέξοδα βλέπει σιγά-σιγά τον πολιτικό της βίο να σβήνει.

.

Ούριος άνεμος δεν πνέει ακόμα στην Ελλάδα, ωστόσο είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι ο βίος της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί πολύ δύσκολα θα αντέξει στο χρόνο και στα προβλήματα. Η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία του κ. Σαμαρά με τον κ. Καρατζαφέρη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Μόνο τυχαία, άλλωστε, δεν είναι η δημοσκοπική κατάρρευση μέσα σε μόλις λίγους μήνες του συντηρητικού κ. Ραχόι στην Ισπανία.

.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο στο μέλλον και με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να διαφανεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να προετοιμαστεί το έδαφος στο χωράφι των πολιτών που διεκδικούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που θέλουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και πρωτίστως αγωνίζονται για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

.

Δεδομένου ότι δεν αποτελεί καμία λύση η συνέχεια του κ. Παπανδρέου που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος, μεγάλο βάρος των προσδοκιών πέφτει στις πλάτες της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά και στα στρώματα εκείνα του ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράζονται από την έως τώρα πολιτική του, ούτε γοητεύονται από την εφαρμοσμένη ρητορική και την πλήρη απουσία μεταρρυθμιστικού πνεύματος του «μελλοντικού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης» κ. Βενιζέλου.

.

Η Δημοκρατική Αριστερά φιλοδοξεί να βγει ενισχυμένη στις κάλπες, προκειμένου να εκφράσει τα μεγάλα στρώματα των προοδευτικών πολιτών που είναι πολιτικά ανέστια και να συμβάλει στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και να μη γυρίσει δεκαετίες πίσω.

.