«Μπορώ να αναπνεύσω»

Γιώργος Κουκουβιτάκης 22 Απρ 2021

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν η τελευταία φράση του Τζορτζ Φλόιντ, που με δυσκολία κατάφερε να αρθρώσει, λίγο πριν «σβήσει» από το δολοφονικό γόνατο του ρατσισμού. Εξελίχθηκε σε σύνθημα και για πολλές ημέρες επαναλήφθηκε στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Αμερική.
Όμως μετά την χθεσινοβραδυνή δικαστική ετυμηγορία κατά του λευκού αστυνομικού το σύνθημα άλλαξε και τώρα έγινε «Μπορώ να αναπνεύσω» Όχι μόνο οι Αφροαμερικανοί άλλα και άλλες μειονότητες ελπίζουν τώρα ότι θα μπορούν να αναπνεύσουν περισσότερο.


Είναι σημαντικό το μήνυμα της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλήσει τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που οι ένορκοι συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασίσουν επί της ενοχής ή όχι του λευκού αστυνομικού. Μάλιστα το μήνυμα πήρε και πολιτική διάσταση όταν αμέσως μετά την απόφαση των ενόρκων σε διάγγελμα από το Λευκό Οίκο «κάλεσε τους Αμερικανούς να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων… Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική… Ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας… Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή»


Ο Μπάιντεν δεν σταματά να ξαφνιάζει ευχάριστα. Φαντάζομαι όσοι ειρωνεύτηκαν την υποψηφιότητα ενός «σεβάσμιου ηλικιωμένου» καθημερινά διαψεύδονται. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και γιατί επικράτησε στις Προεδρικές εκλογές. Κυρίως όμως γιατί περίμεναν μια στατική και καχεκτική Προεδρία και βλέπουν έναν από τους πιο ενεργητικούς, και δυναμικούς Προέδρους της μεταπολεμικής ιστορίας των ΗΠΑ με ταχύτατες αποφάσεις σε όλα τα θέματα :


Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που με την Προεδρία Τραμπ καταρράκωσε το κύρος της πλέον προηγμένης χώρας του κόσμου, με τα διασημότερα πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα. Με το γιγαντιαίο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την άμεση επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, τη διακοπή αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον τερματισμό οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και γενικότερα της απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής του προκατόχου του.
Με την Προεδρία Μπάιντεν η Αμερική εγκαταλείπει την αυτοπεριχαράκωση της περιόδου Τραμπ επανέρχεται και φαίνεται να αποκαθιστά σταδιακά την ενότητα της Δύσης, και την αντίληψη της κοινής Ευρωατλαντικής ασφάλειας.


Με την Προεδρία Μπάιντεν όπου πρωταγωνιστεί η σοφία της πολιτικής εμπειρίας, δεν αποκλείεται να αποκτήσει και μεταφορική έννοια η φράση «μπορώ να αναπνεύσω» Μπορεί να αναπνεύσει η φιλελεύθερη Δημοκρατία από τον λαικισμό που ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές χώρες. Να αναπνεύσουν οι μετανάστες και οι μειονότητες από την ξενοφοβία, το κοινωνικό μίσος, την εχθρότητα απέναντι στο διαφορετικό. Να αναπνεύσει και η περιοχή μας από τις ανοιχτές πληγές της Ανατολικής Μεσογείου. Και με την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, να αναπνεύσει ο πλανήτης ολόκληρος. Κυριολεχτικά !